Immateriella kulturarv innefattar traditioner, seder och bruk som överförts mellan generationer. I fäbodkulturen ingår bland annat kunskap om djur och natur, skogsbruk och musik.
– Fäbodbruket är ett gott exempel på en levande tradition med ett starkt engagemang hos utövare och som förs vidare från generation till generation. Det är ett kulturarv som vi delar med vårt grannland Norge, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M) i ett pressmeddelande.
Mer än bara kultur
Fäbodbruket nominerades av Sverige och Norge gemensamt. Unescos beslut fattades under det årliga kommittémötet som hålls i Paraguay.
– Det blir synliggjort och jag hoppas allmänheten får upp ögonen för den här företeelsen, säger Ingela Kåreskog i Föreningen Värmlands Säterkultur.
Men för Ingela Kåreskog är säterbruket långt mer än bara en fråga om att hålla traditioner vid liv.
– Det här handlar i grunden om livsmedelsförsörjning, om kunskapsöverföring och biologisk mångfald. Småbrukare och fäbodbrukare är en viktig del i möjligheten till självförsörjning, säger Ingela Kåreskog.
Aktiva sätrar/fäbodar
I Värmland finns i dag tre aktiva sätrar. De är:
Ransbysätern
Kårebolssätern
Norra Loffstrandssätern
Exakt hur många aktiva sätrar/fäbodar det finns i Sverige är inte klarlagt. Men antalet där det produceras mjölk uppgår till ett 50-tal.