Det var vid jul 2015 som den då 14-åriga flickan slog larm till polisen och berättade att hon blivit bortgift mot sin vilja. Hon uppgav att hon hölls inlåst och var kontrollerad av sin familj. Hon anmälde att hon dödshotats och misshandlats, vilket ledde till en lång utredning om äktenskapstvång mot föräldrarna och den 26-årige mannen som hon ska ha blivit bortgift med.
”En långdragen, men seriös rättsprocess”
Annika Rabo, professor i socialantropologi vid Stockholms universitet har hörts som sakkunnig i målet och hon menar att det är ett komplicerat ärende då man inte alls kan jämföra äktenskap och förlovning i Syrien med hur det går till i Sverige.
– I Syrien är det alltid ett erbjudande från en man och ett accepterande från en flicka, kvinna eller ett ombud som i det här fallet. Det är inte heller ovanligt att kontrakten undertecknas av en manlig släkting.
Skulle man skriva ett sådant här kontrakt om det enbart var en förlovning?
– Det är inte min uppfattning. Det är inget som jag stött på i Syrien, säger Annika Rabo.
Då fallet är unikt i Värmland väntar hon och många andra med spänning på tingsrättens dom.
– Det är klart att det är väldigt intressant. Jag har ju följt det här fallet under lång tid.
Bortsett från att hela rättsprocessen tagit så lång tid är Annika Rabo imponerad av arbetet som hon tycker varit väldigt seriöst.
– Det är viktigt för vår tilltro till samhället att svåra ärenden får denna slags djupa behandling.
”Jag vill bestämma över mitt eget liv”
För flickan har rättegången handlat om rätten att få bestämma över sitt eget liv och sin framtid. Samtidigt vill hon kunna leva med sin familj och hon är rädd för att de ska dömas till fängelse, berättar hennes advokat Björn Karlsonius.
Under rättegången sa hon att detta är en viktig markering för att visa att de gjort fel, föräldrarna, mannen och andra som tvingar någon att gifta sig mot sin vilja. Så här inledde hon sitt förhör under rättegången:
– Jag vill bestämma över mitt liv, vi bor i Sverige nu och inte i Syrien.