Kalvarna på Stubberuds gård kan fortfarande få ekologiskt foder. Bonden Andreas Larsson har varit förutseende och lyckats köpa in foder till sina djur.
– Det verkar kunna gå ändå, säger Andreas Larsson.
– Vi inte ska behöva begära dispens från ekolinjen.
Vill inte förlora certifieringen
Men i Värmland har sex andra ekobönder sökt dispens hos Jordbruksverket, för att det här katastrofåret få använda vanligt foder till djuren, utan att gården ska förlora sin eko-certifiering. Mjölken får då säljas som vanlig mjölk, så att ekovarumärket inte ska skadas.
– Vi är ju ekologiska bönder och vi är ju det delvis av ideologiska skäl. Vi tycker det känns bättre att inte gödsla och bespruta våra grödor. Vi försöker kämpa emot det så länge som möjligt, säger Andreas Larsson på Stubberuds gård.
– Men är man tvungen och det inte finns något ekofoder att få tag på, då är det klart att det är bättre att köpa konventionellt foder för att hålla liv i djuren.
Kan blir eko-mjölkbrist
I hela landet har 152 ekobönder sökt dispens och det kan ge en brist på ekomjölk senare i år, tror Larsson. De som får dispens får inte leverera ekologisk mjölk i år, men får fortfarande full betalning från Arla, så att de kan hålla igång produktionen bra och vara inne i det ekologiska systemet hos Arla nästa år igen.
– Då kommer förhoppningsvis allt vara normalt igen, säger Andreas Larsson.
Drabbad åkerböna
En fodergröda som drabbats hårt av torkan är åkerbönan. I stället för att växa midjehög blir den bara 10-30 centimeter hög på fälten vid Stubberud.
– Vi uppskattar att skörden blir ungefär tio procent av ett normalt år, säger Mikael Losbrant, som är driftansvarig på Stubberuds gård.
Åkerbönan används som proteintillskott i foder i stället för importerade sojabönor. I baljorna finns nu kanske en enda böna, i stället för det normalt fyra och det är betydligt färre bönskidor på varje stängel.