På riksnivå talar man om förluster för gårdarna på tio miljarder kronor. Regeringens stödpaket på 1,2 miljarder välkomnas som en god hjälp, men den är långt ifrån tillräcklig anser Patrik Ohlsson. Jordbruksföretagen måste få förutsättningar att själva klara av sådana här kriser, menar han.
– Vi behöver se till att företagen kan ha sådan lönsamhet att man kan bygga upp egna ekonomiska buffertar och vi behöver ordna så att man kan ha en foderbuffert, säger Patrik Ohlsson.
Regeringens stöd är indelat i flera delar, det kommer att betalas ut under 2018 och 2019 till lantbruket och livsmedelsproducenter för bland annat förluster av skördar och för boskapsdjur som tvingats gå till nödslakt.
– Som det är nu börjar jordbrukspolitiken upplevas som en pervers stryplek tycker jag, där dispenser för att få använda sin mark erbjuds och man släpper till lite luft i form av krisstöd. Vi behöver en jordbrukspolitik som gör att företagarna kan bli starka på egen hand, menar Patrik Ohlsson.
”Jordbruket måste ställa om”
Riksdagsledamoten Stina Bergström (MP), som sitter i Jordbruksutskottet håller med om det det finns mer att göra, men hänvisar till att mycket styrs av EU.
– Vi har en bekymmersam situation just nu och Miljöpartiet tycker också det är märkligt att jordbruksföretagen är så beroende av EU:s jordbrukspolitik, men det är svårt att ändra på den över en natt, säger hon.
Patrik Ohlsson menar tvärt emot att det mesta av skillnaden mellan svenska bönders konkurrensförmåga och andra länder är saker som våra svenska politiker faktiskt råder över, som exempel tar han energiskatterna. På den punkten får han dock inget stöd från Miljöpartiet. Stina Bergström anser att det är jätteviktigt att jordbruket ställer om till förnybara drivmedel från dagens beroendet av fossil energi.
– Det vore farligt att sänka skatter på fossil energi då gör vi oss ju ännu mer beroende av den och vi orsakar ännu mer klimatutsläpp som i sin tur orsakar klimatförändringar som torka vilket är orsaken till den situation vi har idag, motiverar Stina Bergström (MP).
Hur ska bönderna kunna bygga upp buffertar för att klara liknande kriser?
– Vi vill ju stärka stöden till att hålla betesmarker öppna. Företagen själva måste förstås ha en egen beredskap, men samhället behöver också ha en beredskap i klimatförändringarnas tid. Det kommer säkert att hända olika saker och det är svårt att förbereda sig för allt, säger Stina Bergström (MP).
Patrik Ohlsson kallar er politik för en pervers stryplek, hur bemöter du det?
– Jag förstår inte riktigt vad han riktar in kritiken mot. Vi har ju en politik som ligger sedan tidigare. Vad regeringen har gjort är ju att öka på vissa stödformer. Till exempel omställning för ekologiskt jordbruk som är mindre utsatt vid torka. Vi behöver ju ändra politiken från EU och det är ett arbete på lång sikt som vi behöver hjälpas åt med, säger Stina Bergström.