Lina och Veronica som är vårdbiträden har flyttat på  två veckor sina semestrar och har fått 12 000 kronor per vecka som extra bonus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdbiträdet Veronica Haglund: ” Hade vi inte gjort det, då hade då hade vi nog blivit inbeordrade tror jag. Foto: Sayed Hashimi Parwani/SVT

Extra bonus: 12 000 kronor per vecka för att skjuta upp semester

Publicerad

Arvika kommun har svårt att få ihop sommarvikarier inom vården och erbjuder därför sina anställda att flytta sina semesterveckor, mot en bonus på 12 000 kronor per vecka. Lina och Malin, som båda är vårdbiträden, har flyttat två veckor av sina semestrar.

– Det är väldigt viktigt för hela arbetslaget att man ställer upp på varandra, säger Veronica Haglund, vårdbiträde.

Framförallt hemtjänsten och områdena på landsbygden har haft svårast att få ihop vikarier, då de flesta kräver körkort.

– Det är inte bara för pengarna utan även för att hjälpa verksamheten att fungera, säger Lina Magnusson, vårdbiträde på Arvika kommun.

Lockar annan personal

Arvika kommun har även erbjudit personal i andra verksamheter att flytta sina semestrar och jobba inom vården, med sin vanliga lön och en extra bonus. Det har lockat bland annat flera lärare och chefer.

Enligt kommunen kostade extra ersättning av flytt av semesterveckor drygt åtta miljoner kronor förra året. I år bedöms den kostnaden bli lägre.

Starta klippet ovan och hör hur Lina och Veronica har gjort skillnad i sommarvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.