Ingemar Hallén om varför regionen har vaccinerat färre mot TBE och hur stor risken är för att man blandar ihop symtomen på TBE och covid-19. Foto: SVT

Färre fall av TBE – trots bra fästingväder

Publicerad

Förra året slog Värmland rekord i antalet TBE-fall. Hittills har den trenden inte hållit i sig, men än är säsongen inte över. Samtidigt har TBE hamnat lite i skymundan för corona och färre har vaccinerat sig på vårdcentralerna. Istället söker folk sig till privata vaccinationsmottagningar.

I klippet ovan förklarar Ingemar Hallén varför regionen har vaccinerat färre personer mot TBE i år, och reder ut hur stor risken är för att man misstar symtomen på TBE för att vara covid-19.

Hittills har fyra personer i Värmland drabbats av TBE. Under samma period förra året var den siffran sex och under hela 2019 insjuknade 21 personer i länet. Det var ett rekordår för den fästingburna sjukdomen.

Ökat intresse för friluftsliv

Segmon och Kil har pekats ut som extra utsatta för TBE i Värmland, men man bör vara extra vaksam längs med hela Vänerns strand, menar smittskyddsläkaren Ingemar Hallén.

Under coronapandemin har intresset för friluftsliv ökat och dessutom har det varit ett extra bra bärplockarår. Samtidigt har den milda vintern varit gynnsam för de små krypen. Det talar för att fler skulle ha fått med sig en fästing hem från skog och mark. Men, hittills ser vi alltså inget nytt TBE-rekord i Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.