Flera föräldrar till elever på Mörmoskolan är oroliga för deras barns hälsa. Foto: SVT

Föräldrar oroliga över fuktskadad Hammaröskola

Uppdaterad
Publicerad

Flera föräldrar till barn på Mörmoskolan reagerar nu över att deras barn är ofta sjuka. Förra året kom det fram att det finns allvarliga fuktproblem på skolan.

– Min son som går i nian är sjuk hela tiden och det är många i hans klass som är det med, säger ”Sara”, en orolig förälder som vill vara anonym.

Saras son missade sin innebandyträning under nästan tre månader i höstas på grund av sjukdom.

– Han blir aldrig helt frisk, han får feber, har ont i huvudet, ont i halsen. Sen är han frisk nån dag och sen sjuk igen. Men på loven är han frisk, säger hon.

Hammarö

– Han orkar dra sig till skolan men sen bara ligger han när han kommer hem.

Sara har nu skrivit ett inlägg på en av Hammarö kommuns sidor på sociala medier där hon undrar om fler föräldrar upplevt samma sak. Och flera föräldrar berättar liknande saker: deras barn har ofta huvudvärk, feber och är trötta.

– Mina barn är mer sjuka nu på högstadiet än när de gick i förskolan, säger föräldern Eva, som har flera barn på Mörmoskolan.

Friska på loven

Hon berättar att det är många elever som sägs ha samma symptom.

– Att barn är trötta i den åldern är kanske inte så konstigt, men barnen är själva förvånade att de är sjuka så ofta. De kan insjukna på onsdag med hög feber, vara hemma några dagar och sen vara fullt friska på lördag. Samma sak på loven.

I april 2017 stängdes skolans nedersta våning av när man fann att det fanns allvarliga fuktproblem på skolan. Delar av skolans verksamhet flyttades till ersättningslokaler till följd av dålig luftkvalitet. I januari i år meddelade skolan att undervisningen från och med höstterminen 2018 kommer bedrivas i andra lokaler, i paviljonger, som kommer placeras på skolområdet. I det långa loppet kommer Mörmoskolan 7-9 flyttas till Hammarö utbildningscenter.

– Vi har genomfört mätningar och agerat utifrån dem. Vi vill givetvis att eleverna och personalen ska ha bra lokaler, säger Björn Svantesson, chef för bildningsförvaltningen på Hammarö kommun.

”De leker med barnens hälsa”

De oroliga föräldrarna tycker dock att höstterminen är för långt bort och att något borde ske redan nu.

– Det är att leka med barnens hälsa, säger Sara.

– Paviljongerna är redan påskyndade så mycket det går. Det är 215 paviljonger som ska dit, så att de ska vara redo i augusti är väldigt snabbt, förklarar Björn Svantesson.

När SVT Nyheter Värmland når honom har han själv inte hunnit läsa tråden som föräldrarna skapat på kommunens webbsida, men han berättar att det redan finns planer på fortsatta åtgärder.

– Jag kom precis från ett möte där det bestämdes att vi ska göra nya mätningar under den här veckan. Även ventilationen ska ses över. Det känns angeläget att göra nya undersökningar, säger Björn Svantesson.

Skapar stress

Eva anser att den höga frånvaron för hennes barn är ett problem.

– Det är påtagligt med all frånvaro just i nian, det skapar stress över att man missar prov, att man inte orkar plugga och att man missar mycket på fritiden.

Både Sara och Eva är säkra på att inomhusmiljön inte är rätt på skolan.

– Vid den åldern ska man ha ett ganska bra immunförsvar. Man blir orolig för vilka men skolmiljön kan ge i framtider med allergier och annat, säger Eva.

– Man sätter inte in moduler om det inte finns ett problem, säger Sara.

Från kommunens sida menar man att det i nuläget inte finns något som tyder på att det skulle vara hälsofarligt att vistas i de delar av skolan som fortfarande är i bruk.

– Men vi vill göra nya mätningar för att se så att ingenting har förändrats sedan mätningen som gjordes i höstas. Det är en trygghet för elever och personal att veta att vi gör det regelbundet, säger Björn Svantesson.

Vad gör ni om de nya mätningarna visar att det är en skadlig miljö att vara i?

– Då får vi agera utifrån det. Men jag vill egentligen inte spekulera i det innan vi vet.

Fotnot: Sara heter något annat i verkligheten.

Så skriver de oroliga föräldrarna

I en tråd på en av Hammarö kommuns sidor på sociala medier vittnar flera föräldrar om hur deras barn påverkas av skolmiljön. Här följer ett urval bland kommentarerna:

  • ”Min dotter har ständig huvudvärk å sjukfrånvaron har nog aldrig varit så hög som dom 2 sista åren.”
  • ”Kräv hemundervisning tills skolan är åtgärdad'
  • ”Huvudvärk och magont så fort han är i skolan, varit till vårdcentral och dom skickade remiss till skolsköterskan för det är skolrelaterat och då ska de också ta hand om det har jag fått som svar där, men fått av skolan att vi måste kolla upp detta efter som det blivit mer frånvaro. vem tar ansvar?”
  • ”Min son har nästan inte en enda sjukfrånvaro från när han gick i mellanstadiet. Nu när han börjat 7 an på mörmon så har han varit hemma jättemycket. Tre rejäla förkylningar och många gånger har han velat stanna hemma pga trötthet mm. Tänkte, nu när jag såg artikeln i vf att det säkert har med skolmiljön att göra. Varför skulle han bli så sjuk nu helt plötsligt annars?”
  • ”Min dotter har också huvudvärk och är ofta väldigt trött! Har också påpekat detta men dock utan någon respons ifrån ledningen!”
  • ”Samma med vår son. Drabbad av trötthet, huvudvärk, astma, allergi och ständigt sjuk. Aldrig sjuk tidigare och nu alltid sjuk. Här har även idrotten blivit hårt drabbad.”
  • ”Kan inte annat än instämma i ovanstående; rejält med sjukfrånvaro p g a diffusa symptom (mest huvudvärk och långdragna förkylningar) för dottern under de senaste knappa 3 åren.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hammarö

Mer i ämnet