en praoelev framför en bil i en bilverkstad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet hur man gjorde för att vända utvecklingen, och träffa Charlie Söderberg, 8D, som gör sin prao på en bilverkstad. Foto: SVT

Från en handfull praoplatser till 130 – så lyckades Forshaga vända utvecklingen

Publicerad

I Forshaga har man gått från att ha svårt att få fram praoplatser till högstadieeleverna, till att ha så det räcker och blir över.

– Nu har vi 130 platser till drygt 80 elever, säger Malin Andersson, studie- och yrkesvägledare.

Malin Andersson beskriver att det var en stor utmaning för skolan att få fram praoplatser tidigare. Många elever har fått avslag på sina ansökningar, eller har fått praoa hos föräldrarna.

– Det är jobbigt för eleven att söka gång och på gång och få ett nej, och är man hos föräldrarna kanske det slutar med att det blir mer Netflix-tittande än att man lär sig jobba, säger Malin Andersson.

Arbetsmarknaden har varit mättad, beskriver hon, vilket gjort att högstadieelever helt enkelt inte prioriteras.

Teori och praktik blandas

Nu har man lyckats jobba fram en modell som bygger på kombinationen av teori och praktik, och som bättre matchar näringslivets behov.

– Det handlar framförallt om att man från ledningshåll har bestämt sig för att det här är viktig att få fram de här platserna, säger Jessica Rydström, personalchef i Forshaga kommun.

I videon hör du mer om hur Forshaga lyckades vända utvecklingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.