Personer står runt ett röse som markerar gränsen mellan sverige och norge i västra värmland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Historisk översyn av gränsen mellan Sverige och Norge. Foto: Karin Mannberg/SVT

Historisk översyn av gränsen mellan Sverige och Norge

Uppdaterad
Publicerad

För den som rör sig vid gränsen mellan Sverige och Norge är det inte alltid solklart vilket av länderna man befinner sig i.

Sedan gränsdragningen fastställdes 1751 har både terräng och gränsmarkeringar förändrats, och nu genomför länderna en stor översyn.

– Det har inte varit speciellt tydligt var gränsen går på alla ställen, säger den svenska gränskommissarien Martin Lidberg.

Den exakta gränsdragningen mellan Sverige och Norge slogs fast i Strömstadtraktaten 1751. Gränsen har sedan markerats med rösen och gränsgator, men med åren har många markeringar hamnat fel.

– Som mest har vi hittat avvikelser på upp till hundra meter, säger den svenske gränskommissarien Martin Lidberg.

Historisk översyn

Den genomgång som nu genomförs är historisk. För första gången används modern mätteknik med en felmarginal på några få centimeter.

Vid Östervallskog i västra Värmland har det inte funnits någon gränsmarkerintg alls. Där invigs nu ett nytt så kallat riksröse som markerar var man befinner sig.

– Det kan vara viktigt att veta vilket land man är i och vilka lagar som gäller, säger säger Martin Lidberg.

I klippet hör du mer om gränsöversynen och vikten att veta vilket land man befinner sig i

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.