Delad bild: Till vänster en gris ligger på halm. Till höger en person blir intervjuad med en mikrofon i en industrimiljö, där rör och maskineri syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i biogasanläggningen och hör vilka miljöfördelar biogas har enligt Fredrik Wikström, professor miljö- och energisystem. Foto: Maria Haglund/SVT

Grisbajs blir till el och värme i biogasanläggning på Segerstad

Uppdaterad
Publicerad

Trots få satsningar på biogas bland lantbruk i Värmland är tillverkningen på Warpnäs gård på Segerstad i full gång. Där blir grisbajs till ny energi.

– Vi är självförsörjande på el nu, säger Mathias Spelman, vd på Warpnäs gård.

Att bedriva grisuppfödning kräver mycket el och värme. Golven hos djuren är uppvärmda, det krävs många värmelampor och mycket ventilation. Sen våren 2024 är Warpnäs gård självförsörjande på el och man täcker halva värmebehovet genom den nybyggda biogasanläggningen på gården.

– Jag har alltid funderat på att producera energi. För tre-fyra år sen hittade jag en biogasanläggning, säger Mathias Spelman som själv var med och byggde anläggningen.

Klimatklivet

Följ med in i biogasanläggningen och hör vilka miljöfördelar biogas har enligt Fredrik Wikström, professor miljö- och energisystem.

”En gyllene lösning”

Enkelt beskrivet kommer gödseln från grisstallarna in i anläggningen genom kulverter. Där pressas materialet ihop och skärs sönder i småbitar och körs sen in i rötkammaren. Gas som bildas, med en metanhalt på 58 procent, förs vidare till en gasmotor med en generator som i sin tur producerar både el och värme. Rötresterna används sen som biogödsel ute på åkrarna.

– Biogas är sån där gyllene lösning som nästan bara har fördelar, framför allt ur miljösynpunkt, säger Fredrik Wikström, professor miljö- och energisystem på Karlstads universitet.

Men varför satsar så få lantbruk på biogas?

– Det stavas ekonomi.

Genom 10,8 miljoner kronor från regeringens investeringsstöd Klimatklivet och en egen investering på 12 miljoner kronor kunde bygget bli av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatklivet

Mer i ämnet