Från kommunen hade man noterat att eleverna på Rudskolan i Karlstad valde andra alternativ än skollunchen och bestämde sig med att jobba med måltidsmiljön för att få fler elever att äta i matsalen. Så när eleverna på Rudsskolan i Karlstad kom tillbaka efter höstlovet var det till en renoverad matsal.
”Fler vill äta där nu”
Eleverna har fått tycka till om vad som behövde förändras för att öka matlusten i skolan.
– Många fler känner sig bekväma i matsalen nu och vill äta där och jag tror att matsvinnet har minskat efter renoveringen, säger Rasmus Johnsson som är ordförande vid elevrådet på Rudsskolan.
För en hållbar miljö
Syftet med projektet är att utveckla hållbara skolmatssystem och skulle kunna leda till riktlinjer för alla landets kommuner i framtiden enligt Livsmedelsverket.
– Några av de största utsläppen kommer från livsmedelssystemet så vi behöver förändra hur vi producerar, lagar och äter mat, säger Elin Sandström, koordinator på Livsmedelsverket.
Nyfikenhet att prova ny mat
Karlstad är en av fyra kommuner i landet som deltar i projektet ”ett nytt recept för skolmåltider” som finansieras av statliga Vinnova.
– Vi jobbar mycket med att eleverna ska känna en nyfikenhet efter att prova nya saker, lite mer hälsosamma och hållbara alternativ, berättar Fredrik Lundquist, Karlstad kommuns kostchef för skola och förskola.