Advokaten har gått igenom samtliga dokument hos kommunen som rör Kevin-fallet och kommit fram till att kommunen brustit på tre punkter.
– Det finns fog för att göra gällande att brödernas och även familjens mänskliga rättigheter har blivit kränkta i olika avseenden, säger Stefan Liliebäck.
Tortyr
Det handlar dels om polisförhören, som advokaten menar var inkvisitoriska och orsakade svårt psykiskt lidande hos bröderna. Eftersom socialtjänsten, som medverkade vid förhören, inte ingrep har de gjort sig skyldiga till att kränka brödernas rättighet att skyddas från tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling.
Rättsvidrigt
Stefan Liliebäck menar också att kommunen borde ha begärt en prövning i domstol för att utreda misstankarna mot bröderna, enligt lagen om unga lagöverträdare. Istället betraktades bröderna som skyldiga, trots att motsatsen inte hade bevisats. Att socialtjänstens åtgärder mot familjen grundade sig på det antagandet är en rättsvidrig kränkning enligt både Regeringsformen, Europakonventionen och barnkonventionen, menar Stefan Liliebäck.
Kränkt privatliv
Avslutningsvis hävdar han han att socialtjänstens åtgärder har kränkt familjens rätt till privat- och familjeliv. Där tar Stefan Liliebäck bland annat upp beslutet om att placera familjen på en barnpsykiatrisk klinik under sex månader och med strikt bevakning.
”Såväl Christian Karlsson och Robin Dahlén som hela familjen har fått sina rykten förstörda genom polisens och socialtjänstens agerande mot dem. Det är först efter nästan 20 år som de fått upprättelse och kunnat återvända till ett normalt liv.”, skriver Stefan Liliebäck.
Kommunen är inbjuden till ett möte med Stefan Liliebäck den 30 augusti. Andreas Solin, som är tjänstgörande kommundirektör den här veckan i Arvika, säger till SVT att man välkomnar processen och inte kan säga så mycket mer i nuläget.