En delad bild som visar två scener: till vänster en mobiltelefon med en öppen app som visar nyordslistan 2024, och till höger en person som sitter framför en ringlampa, beredd att filma en video på sig själv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demure, rawdogga och soft girl är några av nyorden 2024. Foto: SVT

Hör värmländska influencern om årets nyordslista

Publicerad

Rawdogga, demure, soft girl, bratsommar och grisch är exempel på några av de orden som hamnat på Språktidningens nyordslista 2024. En till sak de har gemensamt är att de har sitt ursprung i sociala medier.

– Sociala medier möjliggör att de här uttrycken sprids snabbare, säger den värmländska sociala medier-kreatören Mindie ”Electric Lava” Mendel.

Årets nyordslista innehåller flera ord som har trendat på sociala medier under året som gått. ”Demure” lånades in i svenskan efter att en viral video spreds på appen TikTok och livsstilstrenderna ”soft girl” och ”bratsommar” går också att hitta på listan.

– Soft girl är också en mikrotrend. Mob wife, soft girl, clean girl – allt det där kommer ifrån sociala medier, säger sociala medier-kreatören Mindie Mendel.

Hon påpekar att det inte är något nytt att unga kommer på nya ord och uttryck, men att det blivit lättare att sprida nya ord i och med sociala medier.

– De här uttrycken sprids snabbare och mer globalt.

Hon har själv märkt att hennes språk formas utefter det hon ser och hör på sociala medier. Till och med något mer än sina kompisars språk eftersom hon är kreatör och spenderar mer tid på apparna.

Mob wife

En trend som inte kom med på listan är ”mob wife” som är som en motsats till en soft girl. De som följde mob wife-trenden hade inte tid för perfektion och klädde sig i stora pälsar och sminkade sig med sotiga ögon. En trend som Mendel hoppade på då den passade henne bättre.

– Det är klart att det är viktigt för oss som är kreatörer att hoppa på de stora trenderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.