Kommunerna har valt att hantera den nya gymnasielagen på olika sätt Foto: Fredrik Sandberg / TT

Arvika kommer inte erbjuda boende för unga flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Ja till att erbjuda skolgång – men nej till att ordna boende för unga asylsökande. Det har Arvika kommun beslutat om idag.

– Det som har varit den heta potatisen har inte varit skolfrågan utan mer boendet känner vi, berättar Per-Joel Sewelén, tjänsteman i kommunen.

Den nya gymnasielagen som trädde i kraft den 1 juli innebär att unga ensamkommande kan ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiala studier. Detta betyder att kommunerna där de ensamkommande bor både ska försöka lösa plats i skola och även ser över om man vill hjälpa till med boende. I Arvika har man idag i skolförvaltningen beslutat att inte hjälpa till med boende för de unga som hoppas få stanna för att gå i skolan.

– Vi kommer inte att ge stöd till boende för asylsökande unga vuxna som kan komma att omfattas av den nya gymnasielagen, säger Per-Joel Sewelén som är verksamhetschef Lärande och stöd, Arvika kommun.

Han säger att boende inte är kommunens ansvar utan Migrationsverkets.

– Det står även i den nya lagen att dessa som söker skolgång ska ansvara för eget boende.

Har erbjudits boende

Han påpekar att alla de unga erbjudits att flytta till Migrationsverkets boende efter att de lämnat HVB-hemmet, men att merparten tackat nej till detta erbjudande och nu istället bor hos bekanta eller hos frivilliga familjer.

– De är bostadslösa men så att säga inte hemlösa.

Får plats i skolan

Däremot kommer man att erbjuda plats på gymnasiskolan.

– Här i Arvika handlar det om ett 20-tal unga. Åtta av dessa kommer att få börja i gymnasieskola i Arvika trots att de ännu inte fått beslut om uppehållstillstånd. Två ska läsa i Karlstad och övriga tio läser upp betygen för att kunna söka till gymnasium, säger han.

Kan ansöka om ersättning

Förutom detta tjänstemannabeslut har även ett politiskt beslut fattats om att de berörda ungdomarna kan ansöka hos kommunen om en ersättning motsvarande den som Migrationsverket delar ut, i väntan på ett beslut från verket om att få stanna.

– Har man fått nej på tre ansökningar om uppehållstillstånd och nu i och med nya gymnasielagen avvaktar ett beslut om att få stanna på grund av skolan, så får man ingen ersättning under tiden av Migrationsverket. Det blir ett glapp. Då har politikerna sagt att man kan bli prövad för eventuell ekonomisk ersättning en period.

Kristinehamn erbjuder boende

Bland landet och även bland länets kommuner har man valt att lösa den situationen med den nya gymnasielagen på lite olika sätt. SVT Nyheter Värmland berättade i går om Kristinehamns kommun som har beslutat om att erbjuda boende till ungdomar som är bostadslösa, och idag bor i ett tält uppställt av volontärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.