Foto: SVT

”Jag vill inte säga någonting här och nu”

Uppdaterad
Publicerad

Folkomröstningen om en eller två högstadieskolor på Hammarö pågår just nu. Men om politikerna kommer att rätta sig efter folkomröstningens resultat vill kommunalrådet inte svara på.

Det är mycket oklart om politikerna på Hammarö kommer att rätta sig efter resultatet i den folkomröstning som pågår i kommunen.

– Det får vi se sedan när vi får se valresultatet; hur många har röstat och alltihopa. Så det återkommer jag till. Jag vill inte säga någonting här och nu, säger kommunalrådet Per Aspengren (S).

Vilket valdeltagande krävs för att ni ska ta hänsyn till det?

– Det återkommer jag som sagt till när vi har fått ett resultat.

Kommunchefen nöjd

Drygt 300.000 kronor räknar kommunledningen med att folkomröstningen kommer att kosta kommunen.

Förtidsröstningen på Hammarö har pågått en dryg vecka och fram till i lördags hade 439 av de drygt 11.500 röstberättigade i kommunen röstat. Det är betydligt färre än vid ett allmänt val, enligt Anna Ersdotter, som är röstmottagare i vallokalen.

– Vid riksdagsvalet är det kanske 400-500 per dag så det är klart att det är ett sämre flöde hittills, säger hon.

LÄS MER: Skolstriden på Hammarö fortsätter

Men kommunchefen Caroline Depui säger att 439 röstande så här långt är en ganska bra siffra.

– Och jag hoppas att ännu fler kommer att rösta för att få en bild av vad kommuninvånarna tycker.

Kommunalrådet instämmer:

– Det är jätteviktigt att få ett så bra och brett underlag som möjligt när vi ska ta ställning till om vi ska ha en eller två högstadieskolor, säger Per Aspengren.

Rådgivande omröstning

Folkomröstningen handlar om vilka skollokaler kommunen ska ha. I praktiken är frågan om högstadiet med tre årskurser ska finnas kvar på Hammarlundens skola eller om eleverna istället ska gå på Hammarö Utbildningscenter.

Det är det enda som skiljer folkomröstningens två alternativen åt.

– De måste väl ta hänsyn till resultatet i folkomröstningen helt och hållet. Det tror jag, säger Olle Blom, som är en av de som förtidsröstat.

Folkomröstningen är rådgivande och efter de folkomröstningar om skolor som gjorts i de värmländska kommunerna – Sunne, Årjäng, Grums och Hagfors – de senaste åren har politikerna inte vid något enda tillfälle fullt ut rättat sig efter folkomröstningarnas resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.