En man i uniform sitter vid en arbetsstation med dator. Till höger syns en utskrift av en utredning med rubriker som ”Involverade personer” och ”Uppgiften avser”, samt text som handlar om en kontakt mellan en utredare och en person. Den är till  viss del maskad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
AI-verktyget ska kunna maskera känsliga uppgifter snabbare och säkrare. Se vad de som jobbar i tingsrätten säger om den nya metoden, i klippet. Foto: SVT

Känsliga uppgifter maskeras med hjälp av AI – välkomnas av Värmlands tingsrätt

Publicerad

För att snabbare och säkrare kunna maskera känsliga uppgifter i förundersökningsprotokoll (FUP) har Domstolsverket utvecklat ett AI-verktyg – som ska hjälpa domstolarna att göra den nödvändiga maskningen. Det är något som välkomnas av personalen vid Värmlands tingsrätt.

– Det är jättebra. Det är ju så oerhört många dokument som måste gås igenom, och varje sparad timme är ju en timme man kan lägga på annat, säger Henrik Ahlrot.

Han är ordningsvakt på Värmlands tingsrätt, och en av de som har till uppgift att maskera alla känsliga uppgifter i förundersökningsprotokoll och andra handlingar som allmänheten har rätt att begära ut.

Omfattande arbete

Men även med AI:s hjälp är det ett omfattande arbete, eftersom ett förundersökningsprotokoll kan vara hundratals sidor långt. Flera tingsrätter och andra domstolar runtom i landet skulle därför hellre se att åklagarkammaren eller polisen skulle ta hand om maskningsarbetet.

– Det är ju inte vi på tingsrätten som producerar dessa förundersökningar, utan det sker hos polisen och av åklagaren, och de borde veta bättre vad som ska sekretessbeläggas. Därför vore det bättre att de ansvarade för maskningsarbetet, säger Anders Domert, lagman vid Värmlands Tingsrätt.

SVT:s reporter Frida Lindhe förklarar vad förundersökningsprotokoll är och varför de kan komma att maskeras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter förklara vad förundersökningsprotokoll är och varför de kan komma att maskeras, i klippet ovan. Foto: Frida Lindhe/SVT

Den senaste tiden har allt fler börjat vilja ta del av förundersökningsprotokoll och andra rättshandlingar, men maskningen av känsliga uppgifter är tidskrävande. Vid Värmlands tingsrätt ser man redan nu att det nya AI-verktyget kan spara mycket tid.

– Jämfört med tidigare metoder tror jag att vi sparar ungefär 25 procent av arbetstiden, säger Henrik Ahlrot.

Måste fortfarande granskas

Men det går inte att helt förlita sig på AI. Innan handlingen lämnas ut måste den fortfarande granskas av en domare för att kontrollera att allt är korrekt maskerat.

– Så är det ju, ett AI-verktyg kan vara till hjälp, men resultatet måste alltid granskas innan vi släpper iväg det, säger lagman Anders Domert.

Det är i remissvar till den statliga utredningen ”En mer rättssäker och effektiv domstolsprocess” som de nämnda domstolarna lyft frågan om var – och av vem – maskeringen ska göras. Slutbetänkandet av utredningen bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.