tonårspojke som flyger på studsmatta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur freestyle trampolin går till och hör Linus Söderlinds nybörjartips. Foto: Maria Haglund/SVT

Karlstadsbon Linus, 16, hoppar i VM i freestyle trampolin

Publicerad

Linus Söderlind i Karlstad tävlar i en ny och ganska okänd sport, freestyle trampolin. Den 13-15 september deltar han i världsmästerskapen i Barcelona.

– Konkurrensen är väldigt hård, men jag hoppas, säger han.

Linus Söderlind har tränat och tävlat i truppgymnastik i många år. Men som komplement till det håller han även på med freestyle trampolin. Det är pullover, frontflips, backflips, kabooms och mycket mer. Linus voltar, skruvar, snurrar och hoppen är höga.

– Det är raka motsatsen till gymnastik, det är mycket friare och hur kreativt som helst. I gymnastik landar du mest på fötter, här får man landa på rygg, mage och fötter.

Vad krävs för att bli bra på freestyle trampolin?

– Att man är väldigt modig och inte ger upp.

Dubbelt så högt på tävling

Tuffast motstånd i Barcelona kommer nog Österrike och Schweiz bjuda på, tror Linus. Vilket program han ska köra vet han inte än och det är svårt att träna på det hemma. Studsmattan som deltagarna tävlar på är en helt annan än den han har hemma i trädgården.

– Det är väldigt stor skillnad, jag hoppar dubbelt så högt på tävlingsmattan.

Se hur freestyle trampolin går till och hör Linus nybörjartips.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.