Manlig forskare vid Karlstads universitet vid ett kylskåp med en tallrik grönsaker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilken åtgärd forskaren vill se för att få konsumenterna ska köpa mindre mat. Foto: Maria Haglund/SVT

Karlstadsforskare vill slopa butikskampanjer för att minska matsvinn till 2030

Publicerad

Fredrik Wikström, professor i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet, har tillsammans med tre forskningskollegor skrivit en rapport med det nordiska matsvinnet. De är kritiska till hur lite som görs för att halvera matsvinnet till år 2030.

– Det är alldeles för tandlöst, för lite resurser, säger Fredrik Wikström.

Rapporten baseras på tidigare studier om matsvinn som gjorts i Norden. Forskarna har identifierat åtgärder som lett till att mindre mängd mat slängs både i hushållen, i restaurang- och skolkök och inom handeln.

Budskapet är tydligt: Antingen genomför vi kraftfulla åtgärder nu eller så kan vi överge målet om halverat matsvinn.

– Jag är jätteoroad, både för matsvinn och hela situationen för planeten med klimatet, säger Wikström.

Rapporten är beställd av Nordiska ministerrådet och ska ses som en handbok till tjänstemän med samlade rekommendationer för åtgärder.

– På individnivå behöver vi informera mer om bäst-föredatum och tänka på förpackningsstorleken, säger Wikström.

Hör vilken åtgärd forskaren vill se för att få konsumenterna ska köpa mindre mat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.