Personal, elever och vårdnadshavare i Arvika och Eda kommuner ska minska mängden matsvinn. Teknik i Väst tillsammans med kommunerna och organisationen Ätbart genomför under hösten utbildningar för att informera om matsvinn och hur man kan minska det. I avfallsplanen för Arvika och Eda är målet att minska matsvinnet från hushåll och verksamheter med 20 procent till år 2030.
– Vi ser ju att det slängs en del mat och det är något man måste jobba med. Det är inget man gör en gång, utan något man måste jobba kontinuerligt med, säger Elin Staxhammar, miljöutvecklare på Teknik i Väst.
Skolor och vårdnadshavare utbildas
Under veckan har elever på skolorna i kommunen fått digital utbildning kring matsvinn och även haft workshop kring detta. Även föräldrarna har fått möjlighet att gå på samma föreläsning för att minska matsvinnet i hemmet.
– Jag tycker inte vi har mycket matsvinn från lunchen. Vi har under flera år jobbat med att få eleverna medvetna om hur mycket mat de tar, säger Marianne Olsson.
Under vecka 39, den 29 september, infaller den internationella matsvinnsdagen som FN har tagit initiativ till för att informera om och minska matsvinnet.