Köksmiljö där en kock arbetar med matlagning i skolkök och berättar om arbetet med att minska matsvinn i skolan. I förgrunden syns en buffé med två maträtter i värmeskålar. I bakgrunden står moderna köksmaskiner och ugnar, vilket skapar en industriell känsla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i skolköket på Järvenskolan i Arvika – och se skolkocken prata om hur man jobbar med att minska matsvinn. Foto: SVT

Så ska Arvika och Eda jobba tillsammans för att minska mängden matsvinn

Publicerad

I Arvika och Eda kommuner har man antagit en ny avfallsplan från i fjol – och i den ingår det att minska mängden matsvinn. På Järvenskolan i Gunnarskog i Arvika har skolköket länge arbetat med att få ner matsvinnet på olika sätt:

– Jag tycker det är kul och inspirerande att vi har denna dialog mellan köket och barnen, säger skolkocken Marianne Olsson.

Personal, elever och vårdnadshavare i Arvika och Eda kommuner ska minska mängden matsvinn. Teknik i Väst tillsammans med kommunerna och organisationen Ätbart genomför under hösten utbildningar för att informera om matsvinn och hur man kan minska det. I avfallsplanen för Arvika och Eda är målet att minska matsvinnet från hushåll och verksamheter med 20 procent till år 2030.

– Vi ser ju att det slängs en del mat och det är något man måste jobba med. Det är inget man gör en gång, utan något man måste jobba kontinuerligt med, säger Elin Staxhammar, miljöutvecklare på Teknik i Väst.

Skolor och vårdnadshavare utbildas

Under veckan har elever på skolorna i kommunen fått digital utbildning kring matsvinn och även haft workshop kring detta. Även föräldrarna har fått möjlighet att gå på samma föreläsning för att minska matsvinnet i hemmet.

– Jag tycker inte vi har mycket matsvinn från lunchen. Vi har under flera år jobbat med att få eleverna medvetna om hur mycket mat de tar, säger Marianne Olsson.

Under vecka 39, den 29 september, infaller den internationella matsvinnsdagen som FN har tagit initiativ till för att informera om och minska matsvinnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.