• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Malmö i Malmö kommun, Skåne län. En explosion har skett på Amiralsgatan. Boende på Amiralsgatan, Skanörsgatan, Ronnebygatan. Falsterbogatan och Listergatan. uppmanas av polisen att hålla sig inomhus i sina lägenheter samt undvika att stå vid sina fönster. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Kriminologen Nina Rung tycker att man ska anmäla om man får snopp-bilder mot sin vilja Foto: SVT

Kriminologen: ”Det ska anmälas”

Publicerad

Det har blivit normaliserat att skicka snoppbilder, det konstaterar kriminologen och genusvetaren Nina Rung. Men eftersom det är ett brott uppmanar hon alla som får ovälkomna bilder av det här slaget att göra en polisanmälan.

– Det är ett sexuellt ofredande, och det ska anmälas, säger hon.

Exakt hur vanligt förekommande det är med snoppbilder är svårt att svara på. Anledningen till det är att Brottsförebyggande rådet, som samlar statistiken från polisen, inte gör någon åtskillnad mellan sexuella ofredanden på nätet och i verkliga livet, det menar kriminologen och genusvetaren Nina Rung.

– Det vi däremot kan se är att sexuella ofredanden har ökat väldigt mycket de senaste två åren.

Varför skickar man då snoppbilder?

– Det är ju främst män och killar som skickar det, och då handlar det om att de flörtar, att det är ett sätt att skapa kontakt på, menar vissa. Andra gör det för att kränka, för att det är en form av makthandling, ett sexualbrott, helt enkelt.

Uppmanar till att anmäla

Är det en del tjejer som faktiskt vill ha den här typen av bilder?

– Det kan det säkert vara. Jag har inte mött några. Å andra sidan så möter jag främst brottsoffer, utsatta för sexualbrott, och som menar att det här inte alls är något de samtycker till och inte alls vill ha.

Nina Rung uppmanar alla som blir utsatta för det här brottet att göra en polisanmälan.

– Ju fler som anmäler, desto säkrare statistik får vi och kan se vilket problem det här är. Då kan vi också få politiska resurser att jobba mer med den här frågan, om män som kränker kvinnor på ett sexuellt vis.

”De tänker att det är en del av vardagen”

Anledningen till att det är så få som anmäler det här brottet, menar hon, är att det har blivit normaliserat i samhället. Hon berättar att så unga flickor som 8-9 år får den här typen av bilder av okända män.

– De tänker att det är en del av vardagen och det är något som de helt enkelt vänjer sig vid.

– De ser inte att de har blivit utsatta för ett sexualbrott och det är ett sexuellt ofredande, så det ska anmälas, säger kriminologen Nina Rung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.