Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Läkarna oeniga om Sabinamördaren är frisk nog att skrivas ut

Uppdaterad
Publicerad

Den man som dömdes för mordet på 5-åriga Sabina i Arvika 2003 anser att han är frisk nog att skrivas ut från rättspsykiatrin. Men läkarna är oeniga.

På Säter ansåg chefsöverläkaren att risken för återfall är medelhög – men nya läkaren i Kristinehamn menar att den är låg.

Mannen bor i dag ute i samhället med öppen tvångsvård, han åker till vårdcentralen och tar sprutor mot sin schizofreni och har telefonkontakt med läkare.

Han hävdar att han klarar sig själv och inte längre behöver kontrollen som öppen rättspsykiatrisk tvångsvård innebär. 

SVT Nyheter granskar

Men läkarna har olika åsikter. Så sent som sommaren 2022 motiverade chefsöverläkaren vid Rättspsykiatriska kliniken i Säter att vården måste fortsätta och stramas upp på grund av mannens våldsbenägenhet, stresskänslighet och tydliga empatistörning som utgör risker för återfall i brott. “Barnet är den största skyddsfaktorn.” står det i domen, en hänvisning till att mannen har ensam vårdnad om sin femårige son.

”Psykiska störningen under kontroll”

Efter domen flyttade mannen och ansvaret för vården flyttades till Kristinehamn. Där har chefsöverläkaren en helt annan uppfattning. Ett halvår efter kollegornas utlåtande om en eventuell försämring där risken för återfall i allvarlig brottslighet bedömdes som ”medelhög” anför läkaren i Kristinehamn att risken nu är ”låg” och att ”den psykiska störningen är helt under kontroll”.

Mannen bor i dag utan några stödåtgärder eller insatser från socialtjänsten, uppger han till rätten när han försöker bli helt utskriven. 

Finns ingen insyn

Hur socialtjänsten resonerar kan ingen få insyn i, eftersom det är sekretess. Inte ens barnets mamma får veta, eftersom han har ensam vårdnad. 

– När jag bodde där hade vi insatser från socialtjänsten, någon som hade koll på barnet, men när han är en av sina personligheter anser han att han är frisk och inte behöver hjälp, säger hon.

Hör i klippet vad mamman säger om hur 5-åringen har det i dag

Rättspsyk verkar för patienten

Rättspsykiatrins läkare vill inte kommentera på grund av sekretessen, men Säter skriver i ett brevsvar till SVT Nyheter att “från rättspsykiatrin görs inga speciella insatser då vi skall verka för patienten och inte för hela familjen. ”  

– Vår rutin är att alltid ha ett utslussningsmöte med socialtjänsten när patienter skrivs ut till öppenvård, säger verksamhetschef Anders Gravé.

Också rättpsykiatrin i Kristinehamn säger att det är rutin att ha möte med socialtjänsten, och hänvisar i övrigt till sekretess.

SVT Nyheter har varit i kontakt med den utpekade mannen som inte vill kommentera.

Detta är rättspsykiatrisk vård

En domstol får i vissa fall besluta om rättspsykiatrisk vård, när en person med allvarlig psykisk störning har begått ett brott. Beslutet baseras på en rättspsykiatrisk undersökning eller en mindre omfattande så kallad paragraf 7-undersökning. 

Domstolen kan även behöva besluta om särskild utskrivningsprövning, SUP. Det gäller om personen var påverkad av en allvarlig psykisk störning när hen begick brottet och det finns risk för återfall i brott. Det betyder att det är domstolen som beslutar om utskrivning och permissioner. 

Domstolen beslutar om den rättspsykiatriska vården ska förlängas eller övergå i öppen rättspsykiatrisk vård, efter ansökan från chefsöverläkaren.

Det är vanligt att den rättspsykiatriska vården övergår till rättspsykiatrisk öppenvård, vilket också är en form av tvångsvård. Detta sker vanligen efter ansökan från chefsöverläkaren och beslutas av förvaltningsrätten. Öppen rättspsykiatrisk vård är också med eller utan SUP och sker när patienten befinner sig i sitt hem. Syftet är att säkerställa fortsatt psykiatrisk vård för den patient som exempelvis kan brista i sjukdomsinsikt och där det bedöms viktigt att särskilda villkor följs. Förvaltningsrätten beslutar om förlängningar av öppen rättspsykiatrisk vård och om det inte går att bedriva vården i öppen form kan patienten återintas i sluten vård. Detta beslut fattas av förvaltningsrätten efter att chefsöverläkaren skickat in en anmälan.

Källa: Socialstyrelsen och Svenska Rättspsykiatriska Föreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet