För en läkare som kommer till Sverige från ett land utanför EU kan det ta fyra till sju år innan de får en svensk läkarlegitimation och kan börja jobba inom vården.
Nu startar Landstinget i Värmland en praktik för tio utländska läkare som genomgår språkutbildningen ”Svenska för läkare”. En dag i veckan under sex veckors tid kommer de att få gå bredvid i olika divisioner inom landstinget i Värmland.
– Vi vill ge möjligheten att visa hur sjukvården går till här, och ge läkarna möjlighet att träna på det svenska språket, säger Annica Lidén, personalchef på Landstinget i Värmland.
Men Jim Frölander, som jobbar med integration i Filipstads kommun, tycker att landstinget borde satsa mer direkt på läkarna, även om de inte har fått sin utbildning godkänd ännu, så att inte kompetensen går förlorad.
Många flyttar
– Många av dem flyttar, antingen till andra landsting eller utomlands. Och de som blir kvar här i Sverige får vänta så länge på sin legitimation att de tappar sin kompetens, säger han.
Han tror inte heller att den sex dagar långa praktiken under sex veckors tid kommer att göra att läkarna kommer ut i det svenska arbetslivet snabbare.
– Vi har naturligtvis en avsikt att ge, åtminstone i väntan på, en möjlighet att vara i den miljö där de har sin utbildning från sitt hemland. Om det går snabbare eller inte... i alla fall är vår avsikt att det ska medverka till att det går snabbare, säger Annica Lidén.