Efter flykten för 30 år sedan hamnade Lokman Atroshi i Filipstad där han också senare kom att driva vårdcentral.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter flykten för 30 år sedan hamnade Lokman Atroshi i Filipstad där han också senare kom att driva vårdcentral. Foto: SVT

Lokman Atroshi kom till Filipstad med flyktingbåt för 30 år sedan

Publicerad

För 30 år sedan anlände en fiskebåt med 391 flyktingar till Slite på Gotland. En av dem som kom hit var Lokman Atroshi som hamnade i Filipstad – där han också senare kom att driva vårdcentral. Nu berättar han sin historia i SVT:s nya dokumentärserie ”Smugglad”.

Klockan fyra en iskall januarimorgon 1993 anlände fiskebåten Priekule från Riga efter sju dagar i extremt tuffa förhållanden över Östersjön. I lastutrymmet fanns 391 vuxna och barn, de flesta kurder som flytt från Irak. Än i dag är det den största landsättningen av flyktingar i Sverige i modern tid.

– Resan var fruktansvärd. Vi hade inga pass och kände inte till landet vi skulle komma till, berättar han för SVT Värmland.

Blev kvar i Filipstad

Väl i land gick resan för familjen Atroshi via Flen till Degerfors och till slut till Filipstad.

– Jag var redan läkare när jag kom till Sverige och skulle göra ett par veckors praktik i Filipstad – men så blev jag kvar där i 22 år.

I Filipstad startade han företagshälsovård och drev den nya vårdcentralen.

”Känner mig 200 år gammal”

I dag jobbar Lokman som konsult och företagsläkare. Han har genom åren engagerat sig för kurdiska flyktingar, bland annat på en flyktingförläggning i Irak där han startade ett bageri och delade ut gratis bröd. Han har också börjat skriva på en biografi.

– Så mycket som jag har upplevt gör att jag känner mig som 200 år gammal, inte som 56 år. Men jag är så tacksam över att jag hamnade i Sverige. Jag känner mig svensk.

Se första avsnittet av dokumentärserien Smugglad på SVT Play, eller kommande söndagar klockan 22:00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.