Olyckan vid kärnkraftverket Fukushima, Japan, skedde efter en jordbävning och en påföljande tsunami. Tiotusentals människor tvingades fly från sina hem på grund av den radioaktiva strålningen som blev resultatet efter härdsmälta i minst en av reaktionerna.
Det var efter den olyckan som föreningen Värmland mot Kärnkraft bildades och varje år sedan dess har man ordnat en manifestation mot kärnkraft.
– Vi tycker att det är väldigt viktigt att frågan om kärnkraft inte glöms bort, säger Liv Jofjell ordförande i föreningen Värmland mot kärnkraft.
Fukushima var väckarklocka
Under 70- och 80-talet var engagemanget mot kärnkraften stort i Värmland liksom i Sverige i stort. Engagemanget dalade sedan successivt men väcktes till liv igen 2011 i och med olyckan i Fukushima.
– Fukushima fick oss att vakna upp. Det är faktiskt farligt och det finns faktiskt fortfarande reaktioner, säger Liv Jofjell.
De senaste åren har organisationen dock sett att engagemanget dalat igen och det är bland annat därför man tycker det är viktigt att ha denna manifestation.
Fokus på kärnbränsleförvaring
Elva olika organisationer är inbjudna att tala vid manifestationen, vilket är rekordmånga. Bland talarna finns Johan Swahn som är Naturskyddsföreningens expert på kärnavfall som kommer prata om hur läget ser ut för Sveriges del i den frågan.
Temat för årets manifestation är ”Gammal kärnkraft rostar” och syftar just på förvarandet av kärnbränsle. Temat är valt pågrund av det yttrande från Mark- och miljödomstolen som kom i januari där forskare hävdar att de kopparkapslar som kärnavfallet är tänkt att förvaras i kan rostas.
Liv Jofjell hoppas på god uppslutning vid manifestationen men är osäker på hur stort deltagarantalet blir.
– Väldigt svårt att säga, det beror på väder och vind. Men det brukar vara något hundratal eller två som kommer förbi under dagen.
De partier och organisationer som kommer att delta vid manifestationen är; Värmland mot Kärnkraft, Naturskyddsföreningen, Nätverket Ett kärnkraftsfritt Bottenviken, Centerpartiet, Feministiskt initiativ, Miljöpartiet, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, Vänsterpartiet, Gröna Kvinnor, Jordens Vänner, SERO (Sveriges Energiföreningars Riksförbund).