Andelen människor som dör i självmord har de senaste fem åren ökat i Värmland. Enligt föreningen Suicide zero har Värmland de senaste 20 åren legat över riksnittet i antal självmord. De allra flesta är män.
– Den här gamla matchokulturen finns nog kvar, att man inte ska prata om hur man mår. Det är så viktigt att det förändras, säger Anna Sundkvist Kräutner från Suicide zero.
Förra året tog 50 personer personer sitt liv i Värmland, varav 38 var män, enligt statistik från Socialstyrelsen. Sett till befolkningsmängden gör det att Värmland ligger tredje högst upp i antalet självmord i hela Sverige. Det vill Daniel Olsson, ordförande i Värmlands mansforum, förändra.
– Jag tror det är jätteviktigt att det finns separata forum för bara män. Det är lättare att våga prata då, säger han.
I mansgruppen pratar de om allt
Värmlands mansforum består av ett tiotal män i olika åldrar. Enligt Daniel Olsson får man prata om vad man vill. Till och med självmordstankar.
Just självmord är något de pratat mer om. Det beror på att Elliot, en ung kille som flera i mansgruppen kände, tog sitt liv i somras.
– Det har känts väldigt tungt och overkligt. Speciellt eftersom jag själv haft sådana tankar tidigare, säger David Svenske, medlem i Värmlands mansforum.
Han önskar att det skulle finnas fler rum för män eftersom han känner att gruppen har fått honom att må så mycket bättre.
– Vi behövs verkligen, säger David Svenske.
Varför är det enklare att prata med bara män?
– Jag tror det blir lättare att vara ärlig med vad man känner, säger han.
Hit kan du vända dig om du har självmordstankar
• Mind självmordslinje: chatt eller på telefon 90101
• Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80
• Bris: telefon 116 111. Du kan också mejla eller chatta
• Vid akut situation: telefon 112