Under 2023 ökade självmorden i Stockholms län jämfört med året innan. Detta främst i åldersgrupperna: 25-44 år, och bland dem som fyllt 65.
Det visar statistik från Nationellt centrum för suicidforskning och prevention, NASP. I statistiken inräknas även osäkra självmord.
Nu håller de kurser för allmänheten i region Stockholm om hur man kan prata med en självmordsnära person. Tidigare har samma kurser hållits för olika yrkesgrupper.
– Det handlar om att lyssna och förstå personen, utan att dra upp sin egen situation och säga att 'det där har jag också varit med om, och det löser sig,' eller något liknande, förklarar Britta Alin Åkerman, legitimerad psykolog, terapeut och professor emerita.
Tvekan in i det sista
Det finns ofta en tvekan, en ambivalens, hos självmordsnära personer.
– Det visar den senaste forskningen. Och den finns ända in till sista sekunden. Kan man då vara där, fråga, lyssna och stanna kvar, så kan vem som helst göra skillnad, menar hon.
En av deltagarna är Mattias Jonsson, som arbetar som gruppledare på ett lågtröskelboende, och i sitt jobb ibland möter personer som har självmordstankar.
– Det jag framför allt tar med mig från kursen är att det kan räcka långt att bara våga fråga. Det kan rädda liv, säger han.
Kursen har också hjälpt till att minska pressen och inte göra att man tänker för stort, menar han.
– Vi ska ju vara den första länken i kedjan, sedan är det kanske polisen, eller psykvården som kommer och gör sin del. Vi behöver inte klara allt själva, säger han.
I videon ovan ser du hur deltagarna tränar samtalsmetodik för att prata med en självmordsnära person.
HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU BEHÖVER STÖD OCH HJÄLP
Sök vård genast på en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112, om du mår så dåligt att situationen känns outhärdlig eller om du har planer på att ta ditt liv.
Behöver du hjälp att hitta rätt vård? Ring 1177.
Behöver du prata med någon? Det finns många stödlinjer att kontakta. Här är några exempel:
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.
Bris – Barnens rätt i samhället. Du kan ringa eller sms:a till nummer 116 111. Du kan också mejla eller chatta.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
Jourhavande präst nås via telefonnummer 112. Du kan också mejla eller chatta.
Källa: 1177