Ett tåg och en kvinnlig expert.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överläkaren Ullakarin Nyberg förklarar orsaken till larmen om självmordsförsök under sommaren och de två vanligaste missuppfattningarna om självmord. Foto: SVT

Fler larm om självmordsförsök i tågtrafiken i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

För tredje sommaren i rad ökar larmen om självmordsförsök i tågtrafiken i Stockholms län, visar siffror från polisen. En orsak till larmen under sommaren är att kliniker håller semesterstängt, enligt Ullakarin Nyberg, överläkare på Norra Stockholms psykiatri.

– Människor som redan är psykiskt sårbara riskerar att bli det ännu mer under semestertider och i värsta fall kan de ta sitt eget liv, säger hon.

I sommar har polisen åkt ut på över 100 larm i tågtrafiken i länet, där personer försökt ta sina liv. Larmen har ökat varje sommar sedan 2022, visar siffror från polisen som SVT Nyheter Stockholm begärt ut.

Fyra självmordslarm i kollektivtrafiken – samma dygn

I slutet av juli skedde ett självmord och tre självmordsförsök i kollektivtrafiken i Stockholms län – under ett och samma dygn, enligt polisen.

Överläkaren Ullakarin Nyberg säger det är viktigt att samhället skapar säkrare miljöer kring tågspåren för att förhindra att fler hoppar framför ett tåg.

– Vi vet att de som hoppar gör det av en impulshandling. Det är inte som vi tror att det är en människas sista utväg. Det är också en stor tragedi eftersom sannolikheten att man överlever är ganska liten, säger Ullakarin Nyberg.

God tillgång till vårdplatser under sommaren

För många som mår dåligt kan just sommaren vara en sårbar period, till exempel när man ser andra människor som är lediga och konfronteras med andras lycka, menar hon.

– Det är så lätt att känna sig ensam när man redan mår psykiskt dåligt.

Enligt Ola Broström, tillförordnad närsjukvårdschef för psykiatrin i Region Stockholm, har tillgången till vårdplatser inom psykiatrin varit god under sommaren.

Porträtt på kvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör överläkaren Ullakarin Nybergs bästa råd för hur samhället kan förebygga självmord. Foto: Hashi Ahmed/SVT

Larm om självmordsförsök i tågtrafiken i Stockholms län

Juni-augusti:

2021: 67 st

2022: 90 st

2023: 109 st

2024: 115 st (fram till och med 13 augusti)

Källa: Polisregion Stockholm

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen: Chatta via mind.se eller ring 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ring/sms:a 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

Vårdguiden: Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.