Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att köra över en människa är det värsta du kan vara med om som lokförare, säger Jon Holmberg. När du inser att det ska ske hamnar du i chock. Hör honom om berätta om varför det är viktigt att vara två vid allvarliga incidenter. Foto: Malin Benett Klarin/SVT

Lokföraren Jon har varit med om fyra påkörningar: ”Följer en resten av livet”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har det i snitt skett runt 10 påkörningar per år i pendeltågstrafiken i Stockholm. Det visar en genomgång av alla incidenter som rapporterats in de senaste fem åren. Att köra på någon är en chock, vittnar lokförare om, men om det händer har de kunnat få hjälp av tågvärdar ombord. Men nu håller tågvärdarna på att fasas ut, efter många turer.

Jon Holmberg är lokförare på pendeltågen och skyddsombud. Han har varit med om fyra påkörningar och blivit vittne till en femte. För honom har chocken kommit i samma stund som han insett att tåget inte kommer att hinna stanna. Hans första påkörning inträffade för 20 år sedan under utbildningen.

– Jag minns att han hade en portfölj som följde med mig en lång tid efteråt, säger han.

Strulet med pendeltågen i Stockholm

SVT Nyheter Stockholm har gått igenom de anmälningar om allvarliga incidenter på MTR pendeltågen som kommit in till Arbetsmiljöverket mellan 2018 och 2022.

Vid 51 tillfällen har ett pendeltåg kört på en person. Vid nästan lika många incidenter har en påkörning varit nära. Det utgör en tredjedel av alla rapporterade allvarliga incidenter på MTR pendeltågen.

Andra anmälningar handlar bland annat om hot och våld.

I många av händelserna som gäller påkörningar har lokföraren drabbats av chock. För Jon Holmberg har det varit en stor trygghet att ha en tågvärd ombord, som vet vilka rutiner som gäller vid en påkörning.

I videon ovan berättar han om hur påkörnigarna påverkat honom och om varför det är viktigt att vara två ombord på tåget

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Kvinnofridslinjen på telefon 020-50 50 50. Dygnet runt, alla dagar om året.

Mansjouren för män på telefon 08-30 30 20. Måndag–söndag kl 12-14 och 18–20, lördagar 12-14.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strulet med pendeltågen i Stockholm

Mer i ämnet