Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet hur stationerna kommer fungera och vilken betydelse de har i utvecklingen med att elektrifiera transportbranschen, enligt projektledaren Håkan Gustavsson. Foto: Maria Haglund/SVT

Megaladdare för tunga transporter invigs i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Nu invigs de nya megaladdarna på Mosseruds återvinningsanläggning vid E18 i Karlskoga. Sex laddstationer gör det möjligt för tunga ellastbilar att ladda på runt 45 minuter.

– Vi har redan fått kunder som hört av sig, som kommer få bilar senare i år, säger Håkan Gustavsson, projektledare Karlskoga energi och miljö.

Energibolaget Karlskoga energi och miljö sökte bidrag från Energimyndigheten för bygget av snabbladdningsstationerna på området och beviljades det, bolaget har satsat åtta miljoner kronor i projektet. 

Två av stationerna laddar 360 kW vilket räcker till runt fyra timmars körning för tyngre lastbilar, enligt projektledaren. Fyra av stationerna laddar 160 kW.

Karlskoga är en av 140 platser i landet som Energimyndigheten gett ekonomiskt bidrag till bygge av laddstationer för tunga transporter.

Se i klippet hur stationerna kommer att fungera och vilken betydelse de har i utvecklingen med att elektrifiera transportbranschen, enligt projektledaren Håkan Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.