Anna Andréasson på  Västra Bergslagens industriförening pekar mot en en gård där föreningen har events för att locka fler till industriföretagen i Karlskoga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Andréasson på Västra Bergslagens industriförening berättar hur fler ska lockas till industrin i Karlskoga. Foto: SVT

Karlskoga skriker efter arbetskraft: ”Behöver tusen till”

Uppdaterad
Publicerad

Industrin i Karlskoga skriker efter arbetskraft, menar den ideella föreningen Västra Bergslagens industriförening, VBIF. Men nyutbildade ingenjörer är eftertraktade överallt så utmaningen är att locka dem till just Karlskoga.

– Vi ser att det är attraktiva jobb som tillsammans med en bra livsstil kan vara attraktiva för många av dagens arbetare, säger Anna Andréasson på VBIF, Karlskogabon som flyttat hem efter några år i Örebro och som nu villl locka framförallt ingenjörer och tekniker till industriföretagen i Karlskoga.

Stor export

I föreningen ingår flera företag med internationella kontakter och stor export. Tillsammans har industrigruppen en omsättning på 10 miljarder kronor per år och mellan 3 500 och 4 000 anställda. Förutom försvarsindustrier finns det företag som tillverkar bland annat läkemedel, tandimplantat och vevaxlar till tunga fordon.

Föreningens uppgift är att driva processer för att stötta industriföretagen så att fler kan lockas till företagen.

– Vi har anställt närmare tusen och vi behöver tusen till, säger Anna Andréasson om behovet på arbetsmarknaden.

I klippet berättar Anna Andréasson på VBIF om hur industriföreningen ska locka fler att jobba i Karlskoga.

Karlskogas 10 största industriföretag

FAKTARUTA: De här företagen ingår i VBIF, Västra Bergslagens industriförening:

Saab Dynamics

BAE Systems

Nobel Biocare

Bharat Forge Kilsta

Eurenco

Moelven

Booforsen fastighets AB

Partnertech

Energi&Miljö

Cambrex:

Källa: VBIF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.