Tvådelad bild: Tony Ring (M), kommunalråd i Karlskoga och en byggarbetare som drar kablar vid ett betongfundament.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Karlstads kommunalråd Tony Ring (M) om hur försvarsindustrins uppgång påverkar byggandet i kommunen. Foto: SVT

Försvarsindustrin går för högtryck – nu byggs det bostäder igen i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Just nu växer det fram ett nytt bostadsområde vid Möckeln i Karlskoga där det byggs bostadsrätter. Men även det kommunala bostadsbolaget har planer på att bygga nytt.

Förra året minskade befolkningen i Karlskoga och det beror på bristen på attraktiva lägenheter, enligt kommunalrådet Tony Ring (M) som håller fast vid målet att befolkningen i Karlskoga ska vara 32 000 om mindre än två år.

Kommer ni att lyckas nå målet?

– Ja, jag tror det om nu alla byggprojekt är klara till 2025 vilket jag är helt övertygad om att vi kommer att klara. Det har inte varit några problem så här långt, säger Tony Ring.

Från riv till bygg

På 90-talet började man riva tomma lägenheter för att undvika konkurs i det kommunala bostadsbolaget. Rivningarna fortsatte och 2003 revs det hyreshus från 60-och 70-talen.

Men sedan 2015 har det kommunala bostadsbolaget byggt nästan 100 nya hyreslägenheter och Karlskogahem har planer på 16 nya lägenheter vid Rävåskullen.

– Det som är intressant är att på vissa tomter där man för 10, 15, 20 år sedan rev allmännyttan, där byggs det nya bostäder. Intressant är också att det som bara för fem år sedan ansågs helt oattraktivt nu faktiskt är möjligt att bygga och sälja i dag, säger Tony Ring.

Finns lediga lägenheter

Samtidigt finns det 50 lediga lägenheter i Karlskoga. Det är tvårumslägenheter i utkanten av stan som ägs av det kommunala bostadsbolaget.

– Ja, men det är den typen av lägenheter som inte alla vill bo i, för i dag så vill även de som bor i lägenheter ha tillgång till tvättmaskin, torktumlare och lite större utrymme och det här är ganska små lägenheter, säger Tony Ring.

I klippet berättar kommunalrådet Tony Ring om hur han ser på försvarsindustrins uppgång och kommuninvånaren Henrik Blennmark berättar om varför han återvände hem från Stockholm till Karlskoga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.