Tvådelad bild: En kvinna som jobbar på Saab Dynamics i Karlskoga packar ner tillverkat gods i en pall med krage, och HR-direktören Helena Wäreby blir intervjuad av SVT på industrigolvet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Wäreby, HR-direktör på Saab Dynamics i Karlskoga, berättar om den stora konkurrensen om kvalificerad arbetskraft. Foto: SVT

Personal på Saab Dynamics jobbar övertid när försvarsmakter rustar upp

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina och ökad upprustning i omvärlden gör att man nu jobbar för högtryck på Saab Dynamics. I Karlskoga finns över 1000 anställda – och fler behövs. Men det är många som konkurrerar om ingenjörer och annan specialkompetens.

– Jag tror att vi behöver bli duktigare på att attrahera så att vi inte slåss internt i orten utan att fler kommer till oss totalt sett, säger HR-direktören Helena Wäreby.

Men trots behovet av nyanställningar inom försvarsindustrin är arbetslösheten drygt sex procent i Karlskoga, lika hög som riksgenomsnittet i landet.

Helena Wäreby berättar att företaget inte tar hjälp av Arbetsförmedlingen i så stor grad när de vill anställa ny personal.

– Vårt företag har en stor egen muskel med ett internt career center som rekryterar. Sedan handlar det mycket om att jobba med den långsiktiga kompetensförsörjningen, med att kommunen satsar på att utbilda och att våra ungdomar väljer rätt utbildning och får de möjligheterna.

Öppnar utvecklingskontor

I vår öppnar Saab Dynamics ett utvecklingskontor i Karlstad.

– Där ska utvecklingsingenjörer som jobbar med mjukvara, elektronisk mekanik och säkerhet arbeta nära våra utvecklingsprojekt, säger Helena Wäreby, och berättar att det ska jobba 40 personer där som på sikt kan bli 200.

Hör Helena Wäreby om läget  för Saab Dynamics i Karlskoga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.