Till vänster en kvinna som drar upp potatis ur jorden. Till höger samma kvinna som sorterar potatis.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur delar av potatisåkrarna på Värmlandsnäs står under vatten.

Minskad potatisskörd efter allt regn

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en blöt sommar i stora delar av landet, vilket har ställt till det för potatisodlarna. När det står vatten på åkarna finns det risk att potatisen ska ruttna i jorden. Samtidigt kan det bli så att en del av skörden inte alls kan tas upp för att det är för blött.

På åkarna vid Bodaholms gård på Värmlandsnäs är dags för skörd av potatis. Gården har 37 hektar med potatis, vilket brukar ge omkring 1800 ton potatis varje år. Men i år blir det inte lika mycket som vanligt. Allt regn har gjort att det blivit svårt att ta upp potatis på de blöta åkarna. Och den potatis som är kvar i backen riskerar att bli dålig.

– När potatisen står under vatten för lång tid, ruttnar den, säger Åsa Rörlin som, förutom att odla potatis, även arbetar med rådgivning till andra bönder om odling av potatis och andra grödor i jobbet som potatiskonsulent.

Många odlare hårt drabbade

Mindre och sämre skördar av potatis på många håll i landet kan leda till en brist på potatis. Enligt en rapport från Hushållningssällskapet varierar potatisskördarna stort över landet. Generellt har odlare som lyckats med bevattning fått en mer normal skörd. Många odlare har drabbats hårt av torkan med sämre kvalitet och mindre skörd, vilket gjort att priset på potatis har stigit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.