Hör Mohamed Hoseini berätta om den dramatiska flykten till Sverige. Foto: SVT

Mohamed, 21, i Karlstad är en av dem som kom med flyktingvågen 2015

Publicerad

Han är ursprungligen från Afghanistan, men flydde från Iran. I dag bor han i Karlstad. Mohamed Hoseini är en av 2 740 flyktingar som kom till Sverige 2015 och som nu bor i Värmland.

– Nu har jag mitt eget liv. Jag har kommit vidare, säger han när vi träffar honom i hans lägenhet på Kronoparken.

I videoklippet berättar Mohamed Hoseini om flykten till Sverige.

Mohamed Hoseini är 21 år och hans flykt till Sverige var dramatisk. Han flydde från Iran tillsammans med sina föräldrar och sina bröder. På gränsen till Turkiet kom de från varandra. Han vet fortfarande inte om de lever eller är döda.

Fem år efter flyktingkrisen

– Det är hemskt kan jag säga.

Mer vill han inte berätta om det som hände när familjen splittrades.

Bästa kompisen dog

Flykten fortsatte över Medelhavet i en överfylld gummibåt. Trots svårigheter kom de till Grekland. Där avled hans bäste vän.

– Jag var i chock, jag kunde inte äta, dricka eller prata med någon de första dagarna. Jag tänkte, vad kommer hända med mig.

Visste inte mycket om Sverige

Mohamed Hoseini säger att allt han visste om Sverige var Zlatan.Men han och andra flyktingar hade hört ryktet om Sverige därför var det hit de var på väg.

 – De berättade att i Sverige får man stanna, där finns människor som tar emot och hjälper. Därför var vi många som kom till Sverige 2015, säger han.

Vill plugga vidare

I dag har Mohamed Hoseini permanent uppehållstillstånd. Han arbetar deltid med barn och ungdomar, bland annat är han fotbollstränare. Han har påbörjat en utbildning som han hoppas ska ge honom ett fast jobb.

– Jag tänkte läsa vidare till socionom. Vi får se om jag lyckas med det.

162 500 personer sökte asyl 2015

SVT har fått data från Migrationsverket om alla 162 500 individer som sökte asyl i Sverige 2015. Vi har till exempel fått uppgifter om var de är bosatta idag, kön och ungefärlig ålder, samt deras status när det gäller uppehållstillstånd.

Ungefär 98 000 personer har fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Cirka 31 000 har lämnat landet, knappt 10 000 finns kvar i Sverige men har inget tillstånd och cirka 14 000 vet man inte var de är. Slutligen finns det nära 8000 personer vars ärende fortfarande inte är avgjort av Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet