Säffles kommunalråd Dag Rogne (C) minns en tid som inte bara var svår utan också förde med sig mycket positivt för Säffle. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Kommunalrådet om flyktingvågen: ”Det kom hela busslaster”

Publicerad

Säffle ställdes inför en svår situation när flyktingvågen från krigets Syrien nådde Sverige hösten 2015. Hundratals flyktingar kom till den lilla staden som i princip var helt oförberedd på mottagandet.

– Det var en stor kraftansamling för att klara av det som hände då, säger Säffles kommunalråd Dag Rogne (C).

När 2015 års flyktingvåg nådde Säffle var kommunen oförberedd på hur omfattande mottagandet skulle bli i den lilla kommunen. Antalet flyktingar som hamnade i Säffle kunde räknas i hundratal och motsvarade hela 1,9 procent av Säffles befolkning, det visar data från Migrationsverket som sammanställts av SVT.

– Det kom busslaster under helgen och på måndagen fick vi veta att de stod utanför hotellet. Det var en väldig kraftansamling för att klara av det, säger Dag Rogne (C).

Fem år efter flyktingkrisen

I dag, fem år senare, är hela 15 procent av Säffles 15 455 personers befolkning födda utomlands.

I videon ovan berättar Säffles kommunalråd Dag Rogne (C) om en tid som inte bara var svår utan också förde med sig mycket positivt för Säffle.

162 500 personer sökte asyl 2015

SVT har fått data från Migrationsverket om alla 162 500 individer som sökte asyl i Sverige 2015. Vi har till exempel fått uppgifter om var de är bosatta idag, kön och ungefärlig ålder, samt deras status när det gäller uppehållstillstånd.

Ungefär 98 000 personer har fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Cirka 31 000 har lämnat landet, knappt 10 000 finns kvar i Sverige men har inget tillstånd och cirka 14 000 vet man inte var de är. Slutligen finns det nära 8000 personer vars ärende fortfarande inte är avgjort av Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet