Det var efter att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fått in klagomål på verksamheten vid Mölnbacka ungdomshem som myndigheten beslutade att genomföra en inspektion.
Den genomfördes i början av oktober 2018 och efter en del skriftväxling fattade IVO beslut. I början av maj i år krävde de en redovisning av hur Mölnbacka ungdomshem har tänkt komma tillrätta med de många och allvarliga brister som inspektionen visade.
LÄS MER OM BRISTERNA: IVO kritiserar värmländskt HVB-hem
Den mest allvarliga kritiken från IVO handlade om att ungdomshemmet använde sig av olagliga tvångs- och begränsningsåtgärder, bland annat genom att hålla fast stökiga ungdomar, ta tag kring halsen på dem och lägga ner dem på golvet.
– De (HVB-hemmet) får inte använda metoder och arbetssätt som de enligt lag inte har rätt till. Verksamheten ska har kunskaper om vilken lagstiftning som gäller för deras typ av verksamhet och har ansvaret för att personalen agerar i enlighet med det, sade Magnus Lagerqvist på IVO i samband med att beslutet blev känt.
Hävdar nödvärn
Mölnbacka ungdomshem menar dock att det våld som personalen utövat mot ungdomarna skett för att förhindra att de skadat sig själva eller andra och att det skett inom ramen för nödrätten, alltså rätten att skydda både sig själv och andra.
Ungdomshemmet menar att IVO inte till fullo kunnat ta till sig hela bilden av olika händelser på grund av bristande dokumentation från ungdomshemmets sida.
Trots det har ungdomshemmet beslutat om utbildningsinsatser för att personalen ska kunna undvika situationer där fysiska ingripanden behöver tas till.
LÄS MER OM TVÅNGSÅTGÄRDERNA: Lisa om tiden på kritiserade HVB-hemmet Mölnbacka
IVO kritiserade också ungdomshemmet för olagliga kropps- och rumsvisitationer. Ungdomshemmet nekar till att sådana ska ha förekommit. Enligt svaret till IVO har samtliga genomförda rumsvisitationer skett med de berörda ungdomarnas tillstånd.
Kroppsvisitationer ska enligt ungdomshemmet inte ha förekommit alls.
Följer inte tillståndet
Personal på hemmet har flera gånger åkt iväg med stökiga och drogpåverkade ungdomar till en stuga där den unga fått vara ensam med personalen.
Även en lägenhet som ägs av verksamheten har använts på liknande sätt vilket, enligt IVO, ligger utanför HVB-hemmets tillstånd. Ungdomshemmet menar att det skett i samförstånd med berörd ungdom men upphör ändå med detta eftersom det ligger utanför verksamhetens tillstånd.
Hävdar juridiska oklarheter
I sitt svar till IVO hävdar Mölnbacka ungdomshem att det föreligger juridiska oklarheter i flera punkter gällande de kritiserade tvångs- och begränsningsåtgärderna.
Det handlar bland annat om de boendes rätt att använda exempelvis mobiltelefon. Där menar ungdomshemmet att, de utifrån att de utövar den dagliga omsorgen om de unga, har rätt att begränsa exempelvis användandet av mobiltelefon och hänvisar till såväl Socialtjänstförordningen som beslut hos Justitieombudsmannen.
Ungdomshemmet menar också att det saknas analyser av de juridiska förutsättningarna för begränsningsåtgärder i IVOs beslut och att det gör det svårt för ungdomshemmet att förstå, bemöta och rätta sig efter kritiken.
Vill inte kommentera
Föreståndaren på Mölnbacka ungdomshem, som också är en av ägarna, vill inte kommentera vare sig IVO:s kritik eller det svar på kritiken som de lämnat till IVO.
I sitt svar till myndigheten uppger de dock att de till fullo kommer att rätta sig efter IVO:s krav på åtgärder.
Mölnbackas åtgärder efter kritiken:
Genomförda åtgärder:
- Bemötande och språkbruk tas kontinuerligt upp med personalen
- Ny rutin/ordningsregel för mobiltelefoni har tagits fram
- Utbildning/handledning i bemötande och behandling vid trauma har genomförts
- Introduktionsprogrammet för ny personal har utvecklats
- Dokumentationen har granskats för att upptäcka eventuella brister
- Återkommande samtal med ungdomarna genomförs om rättigheter och skyldigheter
Påbörjade åtgärder:
- Tydligare rutin för klagomål, avvikelser och Lex Sarah ska tas fram
- Ungdomarnas häfte med regler, rättigheter och klagomålshänvisning uppdateras
Planerade åtgärder:
- Utbildning i bemötande/samtalsmetodik samt kunskaper om olika funktionshinder
- Riktad personalhandledning för att stärka personalen
- Utbildning kring dokumentation, journalsystem och Lex Sarah
- Uppföljning samt utbildning i metoden kedjeanlays
Källa: Mölnbacka ungdomshems svar på IVOs kritik