Mölbacka ungdomshem i Deje. Foto: SVT

Mölnbacka ungdomshem riskerar miljonvite – fortsatta missförhållanden enligt Ivo

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg kommer återigen med kritik mot Mölnbacka ungdomshem. Efter en inspektion anser man att det fortfarande förekommer missförhållanden som fasthållning och aggressivt bemötande. Nu riktar man ett viteskrav på en miljon kronor mot bolaget.

Ivo har upprepade gånger kritiserat Mölnbacka ungdomshem, bland annat för otillåtna begränsnings- och tvångsåtgärder och fysiska ingripanden.

Trots upprepade löften om åtgärder från ungdomshemmet slår Ivo fast att det fortfarande förekommer missförhållanden.

Mölnbacka ungdomshem

Riskerar miljonvite

Nu väntar en miljon kronor i vite om bolaget inte ser till att fasthållningar av ungdomar upphör.

Att all personal bemöter inskrivna ungdomar på ett sätt som säkerställer ungdomarnas rätt till trygghet och integritet och att bolagets avvikelsehantering alltid innehåller utredning, sammanställning och analys utifrån en organisatorisk aspekt.

”Vården är inte trygg och säker”

Ivo skriver i sitt beslut att vården av ungdomarna på Mölnbacka inte är trygg, säker och av god kvalitet. Bristerna kan sammanfattas i att viss personal skriker och är aggressiv, uttrycker sig nedsättande, hotar med sanktioner och skämtar på ett ”taskigt” sätt.

Kräver åtgärdsplan

Ivo har också i tillsynen, genom verksamhetens egna avvikelserapporter och uppgifter från ungdomar, uppmärksammat att det i verksamheten återkommande uppstår konflikter mellan inskrivna ungdomar och personal, som leder till kränkningar, hot och våld dem emellan.

Mölnbacka ungdomshem har nu till den 16 februari 2022 på sig att redovisa en åtgärdsplan.

”Ser över beslutet som vi ska bestrida”

Mölnbackas föreståndare Helena Åkerblad svarar i ett mejl att man inte delar IVO:s bedömning, och för närvarande tillsammans med rådgivare ser över beslutet som ska bestridas. I övrigt vill hon inte kommentera beslutet.

Mölbacka ungdomshem i Deje. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mölnbacka ungdomshem

Mer i ämnet