En kvinna och ett barn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Monia Andersson hade hoppats på att det fanns ett alternativ efter avslaget på skolskjutsansökan som tidigare erbjudits, men har nu bytt skola för sin dotter – se henne berätta i klippet. Foto: Privat

Astrid nekas skolskjuts i Säffle – mamma Monia ser skolbyte som enda lösningen

Publicerad

När Astrid Andersson flyttade med sin mamma till Säffle centrum för 1,5 år sedan fick hon åka skolskjuts till Nysäters skola som är 2,5 mil bort enkel väg. Men inför hösten nekades hon skolskjuts – och nu har hon behövt byta skola, eftersom det inte är hållbart för mamma Monia att köra fram och tillbaka varje dag.

– Jag hade hoppats på ett annat alternativ. Nu har vi inget annat val, säger mamma Monia Andersson.

I våras fick runt 27 barn i Säffle kommun besked om avslag på sina skolskjutsansökningar.

– Det här gör vi inför varje läsårsstart. Det är viktigt att veta att detta inte är nytt för i år. Ibland kan man åka med i mån av plats, ibland inte, säger Ylva Winther, skolchef på Säffle kommun.

I början på juni mejlade mamma Monia skolskjutshandläggaren för att få en förklaring på Astrids avslag och fråga om det fanns något alternativ. I motiveringen för avslaget står det:

Bedömningen i enskilt ärende sker enligt regelverket för elev som väljer en annan skola än den som kommunen har anvisat till. Elevens adress har de grundkriterier som krävs för att bli berättigad skolskjuts men det föreligger organisatoriska och ekonomiska svårigheter för kommunen att bevilja skolskjuts till den valda skolan.”

Skolbyte

Monia har nu valt att flytta Astrid till en skola i centrum där hon ska börja femman till hösten, då det inte känns hållbart att skjutsa fram och tillbaka varje dag. En fritidsplats hade kunnat vara ett alternativ, men väljer en förälder en annan skola än kommunens anvisningsskola har man ingen rätt till fritidsplats. Två veckor innan skolstart har Astrid blivit inskriven på en ny skola och börjar där på måndag.

– Jag hade hoppats på ett annat alternativ, kanske att betala för ett busskort eller få fritidsplats. Nu har vi inget annat val än att byta skola, säger Monia Andersson.

I klippet berättar mamma Monia om sin besvikelse och Ylva Winther, skolchef på Säffle kommun om varför turerna för skolskjutsen lagts om.

Tveta friskola kör skolskjuts i egen regi

Tveta friskola har drabbats hårdast av att kommunen lagt om rutter för skolskjutsen. Det var cirka 20 barn inte längre kunde åka med den kommunala skolskjutsen. En vecka innan skolstart har det löst sig och Tveta friskola kommer köra i egen regi.

– Jag tror vi har en lösning nu som vi tror ska funka, säger Jonas Styrelsen ordförande i styrelsen för Tveta friskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.