Flera papperspåsar fyllda med äpplen bredvid popologen Bibbi Kringlund i en köksmiljö på Kulinarika i Västra Ämtervik utanför Sunne, klädd i en svart kockrock med köksutrustning synlig i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många villaägare har fått ovanligt stor äppelskörd – se hur det påverkar pomologen Bibbi Kringlund och musteriet Kulinarika i Västra Ämtervik utanför Sunne. Foto: SVT

Musterier i Värmland tvingas sätta stopp för fler äpplen: ”Århundradets äppelår”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanligt stora mängder äpplen i de värmländska trädgårdarna i år. Trycket på musterierna är på flera håll så hårt att man behövt sätta stopp – bland annat på Kulinarika musteri i Västra Ämtervik.

– Det är fullt, konstaterar pomologen Bibbi Kringlund.

Flertalet musterier har behövt sätta stopp, bland dessa är Kulinarika musteri i Västra Ämtervik, som trots extraöppet inte klarar att ta emot alla som vill musta sina äpplen.

Det är det ovanligt varma vädret i maj som gett ovanligt stora äppelskördar. Så stora att det beskrivs som ett rekordår, till och med ”århundrades äppelår”.

Extraöppet på grund av högt tryck

Musteriet tar i vanliga fall emot äpplen varje helg under skördesäsongen, men har i år extraöppet på fredagar på grund av det höga trycket.

– Vi tar emot omkring tre ton äpplen varje helg, med start på fredagsmorgnarna, men det fylls snabbt upp. Folk köar här redan vid sex-tiden på morgonen för att lämna in sina äpplen, berättar Bibbi Kringlund, diplomerad pomolog och ägare om anläggningen Kulinarika.

Deras hittills största kund lämnade äpplen som resulterade i hela 83 lådor äpplemust.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.