Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det gav ju lite mera sammanhållning, säger Ann-Sofie Turtola i Lövåsen & Lövstaholms bygdeförening som svarade för en del publikservice vid legendariska Vargåsensträckan. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Negativa effekter för bygdeföreningar efter rallyflytten

Uppdaterad
Publicerad

När klimatförändringarna tvingade Svenska rallyt att flytta norrut påverkade det en rad värmländska föreningar som tidigare haft goda intäkter genom insatser i samband med rallyt. Men det är inte bara pengarna man saknar.

– Det gav ju lite mera sammanhållning, man träffades inte bara på styrelsemötena, säger Ann-Sofie Turtola i Lövåsen & Lövstaholms bygdeförening som svarade för en del publikservice vid legendariska Vargåsensträckan.

Snön ligger decimeterdjup vid bygdegården i Lövstaholm i de norra delarna av Sunne. Det var här Vargåsensträckan hade sin målgång, bara någon kilometer från ikoniska Colins crest. Men sedan 2019 har sträckan varit tyst, 2020 på grund av vädret, 2021 på grund av pandemin och 2022 på grund av att rallyt flyttades till Västerbotten.

– Det syns ju inte just nu att det pågår en klimatförändring, säger Lars Tagesson i Lövåsen & Lövstaholms bygdeförening när han blickar ut över det snötäckta landskapet och fortsätter:

Klimatförändringar i Sverige

– Det är väl det där med den ojämna väderleken, att man aldrig kan veta, det var väl därför rallyt flyttades.

Kännbart för fotbollsföreningen

För Lövåsen & Lövstaholms bygdeförening har rallyflytten inte handlat så mycket om pengar som ett evenemang som bygden kunde samlas kring. För fotbollsföreningen Mallbackens IF några kilometer österut är dock det ekonomiska tappet kännbart.

I videon ovan berättar Mallbackens IF:s ordförande om hur de påverkats av rallyflytten.

Hur har klimatet förändrats i Svealand?

Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020. 

Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) framträder den starkaste temperaturökningen. I Svealand är temperaturökningen från 1,5° till lokalt över 2,5° under vintern.

Snödjup och dagar med snö: Antalet dagar med snö har blivit färre. För Svealand ligger det maximala snödjupet på en lägre nivå än tidigare.  

Nederbörd: Nederbörden under vintern har ökat främst i västra Svealand med 10-20 procent. Samtidigt har nederbörden minskat i delar av östra Svealand.

Källa: SMHI 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet