Karlstad kommun fick nej av Mark- och miljödomstolen till strandskyddsdispens för att bygga bryggor och en pir i Tullholmsviken. Foto: SVT

Nej till bryggplaner i Tullholmsviken – kommunen överklagar

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad kommuns byggplaner på två flytbryggor med maximalt 80 båtplatser och en pir längs Tullholmsvikens nordöstra strand får nej av mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Men kommunen har nu överklagat beslutet till Mark- och miljööverdomstolen.

Syftet med de planerade bryggorna i Tullholmsviken är att bemöta efterfrågan på båtplatser i kommunen där boende intill kajplatsen har förtur. I ansökan skriver kommunen att både kaj och brygganläggning ska vara tillgänglig och inbjudande för allmänheten. Bygget är en del i kommunens pågående arbetet med att omvandla området mellan Tullholmsviken och Inre hamn till en mer urban stadsdel.

”Sämre betingelser för fisk och fåglar”

Men mark- och miljödomstolen säger nej till kommunens ansökan om strandskyddsdispens. I domen skriver man att ”såvitt framgår av utredningen kommer den ansökta verksamheten, med de anläggningar som därvid ska utföras, medföra en tydlig negativ påverkan på djurlivet, med sämre betingelser för fisk och fåglar, och även viss negativ verkan för växtlivet”.

Motverkar strandskyddet

Enligt domstolen kan kommunens planerade verksamhet inte anses bidra till strandskyddets syften, varken när det gäller att trygga allemansrätten i området eller att bevara goda livsvillkor för djur- och växtliv. Tvärtom anser domstolen att verksamheten tydligt motverkar strandskyddets syften. Därmed avslås kommunens ansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.