Hjälmar hänger på rad i taket hos nyöppnade Fritidsbanken i Munkfors. Foto: Fritidsbanken

Nu finns Fritidsbanken i nästan hela länet

Publicerad

Prisade Fritidsbanken öppnar nu i ännu en värmländsk kommun. Lagom till sportlovet slår Fritidsbanken upp portarna i Munkfors.

– Det betyder jättemycket. Vi har ju inte ens någon sportbutik här i Munkfors, säger Annelie Eriksson som är platsansvarig.

Fritidsbanken är som ett bibliotek med sport- och fritidsgrejer. Under 14 dagar kan man gratis låna utrustning till olika fritidsaktiviteter. Skidor, skridskor, pulkor, inlines, flytvästar och hjälmar är exempel på vad man kan låna. Sedan tidigare finns Fritidsbanken i 14 kommuner i Värmland, nu kommer även Munkforsborna att kunna gå dit.

– Nu kan ju alla pröva på allting innan de bestämmer sig för vad de vill och man kan hålla på med allt samtidigt – det är jättebra, säger Annelie Eriksson, föreningsstödjare i Munkfors kommun och nu platsansvarig för Fritidsbanken.

Familj skänkte allt från fjällstuga

Fritidsbanken i Munkfors har flyttat in i en butikslokal på Bliavägen, nära centrum men också nära Klarälvbanan och älven. Det kommer att arbeta två kommunanställda personer i butiken som ska vara öppen vardagar mellan klockan 9 och 17.

Fritidsbanken har flyttat in i en butikslokal på Bliavägen nära centrum. Foto: Fritidsbanken Munkfors

Utrustningen som man kan låna kommer bland annat från fritidsbankerna i Deje och Karlstad men det har också kommit mycket direkt från privatpersoner.

– En familj som var på genomresa hade tömt sin fjällstuga och kom in med rubbet, berättar Annelie Eriksson.

Finns nu i 58 kommuner

Idén om Fritidsbanken väcktes av diakonen Carina Haak och 2013 öppnade den allra första i Deje i Forshaga kommun. Sedan dess har expansionen gått snabbt, bland annat genom ett samarbete med Riksidrottsförbundet. I dag finns Fritidsbanken i totalt 58 av landets kommuner och visionen, att det ska finnas en Fritidsbank i varje kommun, kan bli verklighet.

– Det är en hiskelig fart, under förra året öppnades 30 nya fritidsbanker. Vi har fördubblat antalet varje år sedan starten och vi har nu kontakt med ett hundratal nya kommuner, säger Henric Byström som är kommunikationsansvarig på Fritidsbanken.

Fritidsbanken har fått en rad utmärkelser, bland annat Svenska Barnidrottspriset 2015, Nyköpings integrationspris 2017 och Karlstads kommuns klimatpris 2017.

Hagfors återstår

En del fritidsbanker drivs av ideella föreningar men majoriteten drivs av kommuner. Den kommun i Värmland som ännu inte har någon Fritidsbank är Hagfors, men där är ett öppnande på gång.

– Även i Hagfors är det ett beslut fattat om att det ska starta. Det blir definitivt under det här året men det är oklart om det hinner öppna innan sommaren, säger Henric Byström.

Invigningen i Munkfors pågår mellan klockan 14 och 16 under söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.