Miljö, asfalt, klimat, ny asfaltteknik, kil kommun, skanska

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vill bidra till Parisavtalet”, säger säger Stefan Björkman, teknisk chef i Kils kommun. Foto: Sayed Hashimi Parwani/SVT

Ny typ av asfalt ska minska klimatpåverkan i Kil

Uppdaterad
Publicerad

Kils kommun deltar i ett pilotprojekt som syftar till att elektrifiera och klimatanpassa hela asfaltläggningsprocessen, från tillverkning av asfalt till färdiglagd väg. På Skogsvägen i centrala Kil används en ny typ av asfalt och eldrivna fordon och maskiner.

– Man måste våga satsa, det här är framtiden, säger Stefan Björkman, teknisk chef i Kils kommun.

Den nya asfalten innehåller förnybara bindemedel, inklusive tallolja som ersätter en del av det bitumen som normalt utvinns ur råolja. Dessutom används en hög andel returasfalt i blandningen.

– Vi kompenserar för de utsläppen som vi gör i tillverkningen genom att lagra koldioxid i asfalten, säger Henrik Sjöholm, teknik- och asfaltsspecialist på Skanska och fortsätter:

– Genom att använda talloljan så lagrar vi koldioxid. Det fungerar som en kolsänkare, brukar vi säga.

Ska släppa ut 25 ton mindre koldioxid

I samband med projektet används eldrivna lastbilar och maskiner, för att ytterligare minska användningen av fossila bränslen.

Under året kommer Kils kommun asfaltera 15 000 kvadratmeter och beräknar att det innebär en besparing på cirka 25 ton koldioxidutsläpp jämfört med traditionell asfalt. Senare i höst ska kommunen göra en utvärdering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.