Kock i restaurangkök håller tre råa köttbitar på en metallplåt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och hör mer om vad restaurangerna i Karlstad tycker om den nya lagen. Foto: Moa Roos/SVT

Nya hårda köttregler – restauranger måste kunna visa ursprung

Uppdaterad
Publicerad

Från och med lördag blir det krav på att restaurangpersonal ska kunna informera gäster var köttet kommer ifrån. Köksmästaren Frans Schubert är positiv till det.

– Vi gör redan det och det tycker jag är en självklarhet.

Den nya lagen gäller för kött från nöt, gris, får, get och fågel. Däremot behöver inte restaurangerna lämna uppgifter på redan värmebehandlad mat, exempelvis färdigstekta hamburgare.

Frans Schubert jobbar som köksmästare på italienska restaurangen Vicino i Karlstad tror redan att de flesta restauranger följer den här regeln.

– Det skulle väl i så fall vara de restauranger som inte har lika mycket kontakt med gästerna. Vi har ju hela tiden en dialog med dem, säger han.

Varifrån kommer köttet ni serverar?

– Det är olika, en del är lokalproducerat, men sedan har vi också kött som är importerat från andra länder, säger han.

Tror att det finns de som fuskar med kött

Sia Magnusson är delägare på restaurangen Pepa deli, liksom Frans säger hon att alla restauranger hon arbetat på har varit tydliga med köttets ursprung. Däremot tror hon att det finns de som fuskar.

– Ja, jag tror att det finns en del som inte vill säga var köttet kommer från, det känns så, säger Cia Magnusson.

Tror du att den nya lagen kommer göra att fler är tydliga med var köttet kommer från?

– Jag hoppas det, det bästa vore ju om alla visade förpackningarna köttet kommer i så att det blir tydligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.