Foto: SVT

Nytt hopp för Amadeus familj

Uppdaterad
Publicerad

I vintras träffade vi Amadeus, 2 år, som inte kan varesig äta eller andas själv och är helt beroende av personlig assistans och stöd av Försäkringskassan. Nu riskerar familjen att förlora stödet – men en ny dom i Kammarrätten ger familjen lite nytt hopp.

Tvåårige Amadeus Hirsch i Edsvalla, som SVT Nyheter Värmland tidigare har berättat om, behöver en respirator 24 timmar om dygnet för att kunna andas. Han behöver också sondmatas. Familjen är helt beroende av stöd från Försäkringskassan. Ett stöd de nu är rädda att förlora. Detta på grund av Försäkringskassans tolkning av reglerna för personlig assistans.

Ny dom ger hopp

Men en ny dom i Kammarätten i Göteborg tänder nu en strimma hopp hos många av dem som är föräldrar till barn som sondmatas och som riskerar att förlora sin assistans. I domen går både Kammarätten och Förvaltningsrätten emot Försäkringskassans stränga lagtolkning.

– Det är positivt att Försäkringskassan får lite påbackning för att de gör fel, säger Amadeus pappa Petter Hirsch.

Petter Hirsch menar att andningshjälpen kan man se som hälso- och sjukvård. Men när det gäller mat så är det väl ingen skillnad om man får mat i sig via munnen eller en sond.  Det borde vara ett grundläggande behov som ger rätt till assistans, tycker Petter Hirsch.

Kan bli vägledande

Ärendet har behandlats i Kammarrätten efter att familjen till en tio-årig flicka i Göteborg har nekats personlig assistans för dottern som har en grav funktionsnedsättning och har stora problem med att svälja mat.

Domen kan bli vägledande och skulle i så fall så få stor betydelse för flera andra barn och vuxna som just nu svävar i ovisshet och väntar på besked om vilken hjälp de kommer att kunna få och varifrån den ska komma.

Barnen tvingas bo på sjukhus

En kartläggning från SVT visar nu också att svårt sjuka barn tvingas bo långa tider på sjukhus istället för hemma med sin familj – detta som ett direkt resultat av Försäkringskassans snävare bedömning av vem som har rätt till personlig assistans. Kartläggningen visar att läkare på sex av landets sju universitetssjukhus larmar om situationen.

”Vågar inte hoppas”

Petter Hirsch har fått förhandsbesked om att hans sons assistans är hotad. Han tror inte att det blir någon ändring i Försäkringskassans inställning förrän Högsta Förvaltningsdomstolen avgjort frågan om vad som är ett grundläggande behov.

– Så innan dess vågar jag inte hoppas på något, och vart vi står i dag vet jag egentligen inte. Fortsätter det så här så har snart ingen personlig assistans i Sverige, säger Petter Hirsch uppgivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.