En person står i en industriell miljö med lagerhyllor i bakgrunden, fyllda med förpackningar. Lokalen har hög takhöjd och en organiserad layout, vilket visar att det är en arbetsplats med fokus på effektivitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från och med den 1 november slopas plåstepåseskatten. Ett glädjebesked för Bengt Lundins i Jössefors, som nu ser en ökad efterfrågan. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Ökad efterfrågan i Jössefors inför slopad plastpåseskatt

Publicerad

Från och med den 1 november slopas plåstepåseskatten. Ett glädjebesked för Bengt Lundins i Jössefors, som nu ser en ökad efterfrågan.

– Vi ser ett ökat tryck från våra kunder, säger affärschef Per Englund.

Det var i maj 2020 som plastpåseskatten infördes av den dåvarande regeringen. Skatten var ett hårt slag för fabriken i Jössefors som fick skära ner på personal och göra omställningar i sin verksamhet.

Fabriken är den enda plastpåsetillverkaren i landet och de tillverkar bärkassar till affärer såväl som avfallspåsar.

EU har ett mål när det gäller just bärkassar, att årsförbrukningen per person ligger på 40 stycken år 2025. Enligt Naturvårdsverkets siffror har Sverige de senaste två åren haft en årsförbrukning på 17 stycken bärkassar per person.

Hur den slopade skatten kommer påverka årsförbrukningen av bärkassar i plast, återstår att se.

– Det har ju skett en beteendeförändring hos konsumenten, som valt andra alternativ än bärkassen när det funnits en plastskatt, säger Per Englund.

Ser bilderna från Sveriges enda plastpåsefabrik i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.