Foto: SVT

Nytt lagkrav på språkundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Från och med höstterminen ska alla elever i årskurs 6 ges möjlighet att lära sig ett nytt språk. En stor utmaning för de kommuner som idag bara har språkundervisning på högstadiet. I Värmland handlar det om närmare hälften av kommunerna.

Idag kan såväl kommuner som friskolor välja om eleverna ska börja med moderna språk i årskurs 6 eller årskurs 7. Skolorna ska erbjuda minst två av de tre språken spanska, franska och tyska, men får själva fördela ämnets timmar över läsåren.

Nytt från och med hösten är att skolan återgår till en stadieindelning med låg- mellan- och högstadium och då görs samtidigt språkvalet obligatoriskt för alla elever i årskurs 6.

Karlstad

Hälften av Värmlands kommuner har idag undervisning i moderna språk från årskurs sex, övriga kommuner har hittills haft det från åk 7.

”En utmaning för oss”

Säffle är en av de kommuner som nu enligt den nya lagen måste göra om timfördelningen för undervisningen i moderna språk.

– Det är ju med ganska kort varsel som den här förändringen i lagstiftningen kommit med. Därför är det en utmaning för oss att få allt på plats, säger Christer Carlsson, utvecklingschef för grundskolan i Säffle kommun.

Bland annat är det brist på behöriga lärare. Bristen är redan stor, men många befarar att den nu kommer bli ännu mer kännbar.

Därför görs skollagen om

Skälet till att skollagen nu görs om är att alla, oberoende var de bor, ska ha lika stor tillgång till utbildning. Som det är idag har det ställt till problem för elever som flyttar eller av annan anledning byter skola och vill läsa språk. De elever som haft undervisning i sexan tvingas börja om, medan andra elever som inte haft undervisning i sexan får svårt att hänga med i språkundervisning i sjuan eftersom de nya klasskamraterna då redan läst ett år.  

Mångårig erfarenhet i Karlstad

En kommun som länge haft undervisning i moderna språk för elever i årskurs 6 är Karlstad.

– Det är då man bygger grunden, eleverna är inte riktigt lika rädda för nya saker som de är när de kommer i sjuan och de vågar prata, konstaterar Ing-Marie Ljungberg Carlsson, lärare i franska och engelska på Mariebergsskolan och berättar att det är mer fokus på att tala än att skriva i undervisningen för årskurs 6.

Populärt med spanska

Och intresset bland elever i årskurs att läsa språk är stort. Framförallt är spanska mycket populärt. Omkring 60-70 % av eleverna väljer spanska, därefter kommer tyska medan franska är det språk som lockar minst antal elever.

Men de elever som kommer till Mariebergsskolan från andra skolor i kommunen för att lära sig franska tycker det är kul.

– Det är bra att börja i sexan, för om man börjar tidigt är det lättare att lära sig, säger Sidra Abdalla som går årskurs 6 på Västerstrandsskolan, men som en gång i veckan kommer till Mariebergsskolan för att ha lektion i franska.

Stadieindelad timplan

  • Benämningarna låg-, mellan- och högstadium införs i skollagen. Lågstadiet för årskurserna 1-3, mellanstadiet för årskurserna 4-6 och högstadiet för årskurserna 7-9.
  • Samtidigt fastställs nya timplaner, där antalet timmar för de olika ämnena fördelas mellan låg-, mellan-, och högstadiet.
  • Den garanterade undervisningstiden för varje ämne och ämnesområde förändras inte, men undervisningen i moderna språk blir obligatorisk även för årskurs 6.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlstad

Mer i ämnet