Två personer står framför en tom auditorio med sitsrader i bakgrunden. Den första personen bär en randig tröja med svart och rosa, samt en kattöra-håraccessoar. Den andra personen har på sig en svart tröja och också kattöra-håraccessoar. Både personer verkar glada och poserar för bilden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Operaföreställningen ska lära barn om källsortering. Foto: SVT

Opera lär barnen att källsortera

Publicerad

På Wermlands Opera kan förskoleklasser under två veckor ta del av operaföreställningen ”Sotis och Stripen”, som handlar om två katter som lär sig källsortera.

Wermlands opera har haft flera föreställningar av barnoperan ”Sotis och Stripen” som tidigare gjort turnéer i Norge. Föreställningen handlar om två katter som bor på en smutsig bakgård. Med hjälp av barnen sorterar de skräpet och lyckas städa upp bakgården så att en blomma kan växa fram.

Under onsdagen samlades två klasser på Hammarö kulturhus för att se den andra föreställningen för dagen. Tillsammans med Marika Schultze, Flora Crocker Ångman och Noёl Rubli på scen så lär sig barnen om källsortering och får ta del av flera omskrivna klassiska låtar.

– Vi har försökt att välja de allra mest kända operasångerna för att vi hoppas att det är musik de kan exponeras för då och då i livet och känna ”ja, men det var ju den där”, säger Marika Schultze.

Uppskattat av barnen i publiken

– När jag skulle till förskolan tänket jag ”det här ska bli jättetråkigt”, men så kom jag hit och så var det jätteroligt, säger Gabriel Amb.

– Jag gillade när de showade, säger Thyra Bajonett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.