Åsa Bryngelsson, äppelodlare i Västerängens Äppelodling i Linnebäck strax utanför Karlskoga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du se en del av rekordskörden som väntas på Västerängens äppelodling. Foto: Ulrica Olsson/SVT

Ovanligt bra äppelår – nu väntas rekordskörd

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli ett ovanligt bra äppelår i år. I villaträdgårdarna dignar träden av frukt – och på Västerängens äppelodling strax utanför Karlskoga räknar man med betydligt större skörd än förra året.

Förra året var det inte så mycket äpplen i trädgårdarna, men i år var det bättre förutsättningar med ovanligt varmt i maj.

– Det blev fort varmt, och ingen nattfrost, vilket var gynnsamt för fruktträden, säger Åsa Bryngelsson, äppelodlare i Västerängens Äppelodling i Linnebäck strax utanför Karlskoga.

På Västerängens äppelodling finns drygt 2 000 träd med omkring 70 olika sorters äpplen. Odlingen är KRAV-märkt, vilket ökar risken för skadeangrepp, men även det ser ovanligt bra ut i år.

Mycket rönnbär

– Eftersom det även är mycket rönnbär är det inte så mycket rönnsbärsmal på äpplena. Förra året var det knappt några rönnbär, och då gick de på äpplena istället, säger Åsa Bryngelsson.

Att odla kravgodkända äpplen i zon fyra, som det är i Linnebäck, är en utmaning. Och det är bland annat därför som de har så många olika sorters äpplen.

– Det gör också att äppelsäsongen blir lång, från mitten av augusti till den sena frukten som mognar i efterhand efter jul, säger Åsa Bryngelsson.

Olika runtom i landet

Även på andra håll i landet, såsom på Gotland, går man mot en bra äppelskörd. Till P4 Gotland berättar trädgårdsexperten Frida Tollertz att de ser ut att gå mot en exceptionellt bra skörd.

I södra Sverige har man däremot inte ett lika bra år i år jämför med i fjol.

– För vår del ser vi ut att gå ner några procent på vissa sorter, mest på grund av frost och hagel, säger Martin Andersson, vd på Äppelriket, ett medlemsföretag som ägs av fruktodlare runtom i Skåne, Blekinge, Småland och Östergötland.

Men skörden kommer i alla fall tidigare runtom i Skånetrakten.

– En vecka tidigare jämfört med i fjol, säger Martin Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.